Håll Sverige Rent

Över en halv miljon barn är med i Skräpplockardagarna

Dela

Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2024 har passerat halvvägs och nu är det över en halv miljon barn som är med. Deltagarna är utspridda i 283 kommuner runt om i landet. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda i varje län och kommun. 

Över en halv miljon barn och unga är med och plockar skräp under våren.
Över en halv miljon barn och unga är med och plockar skräp under våren. Foto: Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

Sveriges största miljökampanj för barn och unga – Skräpplockardagarna – är i full gång. I år är redan nästan 600 000 personer, varav över 500 000 barn och unga, anmälda. 

–Vi är stolta över att engagera så många barn och unga i skräpplockning varje år. Vi tror att motivationen till att inte skräpa ner blir starkare om man själv har varit ute och sett nedskräpningen och ansträngt sig för att göra något åt problemet. Det gäller inte bara barnen utan även vuxna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Här är kommunerna som just nu toppar listan över flest antal anmälda barn 

Kommun Antal anmälda barn
Stockholm 57 406
Göteborg 29 424
Gävle 11 692
Malmö 10 558
Uppsala 8 888
Borås 8 179
Sollentuna 8 103
Linköping 7 385
Västerås 7 306
Nacka 7 301

I DEN HÄR EXCELFILEN KAN DU SE VILKA VERKSAMHETER OCH HUR MÅNGA DELTAGARE SOM ÄR ANMÄLDA I VARJE LÄN OCH KOMMUN.

Nu drar Håll Sverige Rents skräpplockarturné i gång!

Den här veckan startar Håll Sverige Rents skräpplockarturné där organisationen åker ut i landet för att dels plocka skräp tillsammans med barnen, men framför allt för att lyssna till deras röster och tankar om vad vi kan göra åt nedskräpningen.

Första stoppet blir tisdag den 23 april i Vällingby, Stockholm, på förskolan Skattgömman som får besök av Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz. Därefter fortsätter turnén i Sollentuna, Gävle, Floda, Värmdö, Sundbyberg, Uppsala, Lomma, Borlänge, Umeå, Sundsvall, Fagersta, Norrköping, Danderyd och Bromma.

Kontakta Marie Eriksson, projektledare för Skräpplockardagarna, för mer information om stoppen på skräpplockarturnén. 

                                                                                                                    

Vill du veta mer om hur Skräpplockardagarna går till? 

Mejla eller ring oss på Håll Sverige Rent och håll gärna koll på våra nyhetsutskick här i pressrummet där vi löpande uppdaterar med statistik över deltagandet.

Mer information om Skräpplockardagarna finns på www.hsr.se/skrapplockardagarna

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Över en halv miljon barn och unga är med och plockar skräp under våren.
Över en halv miljon barn och unga är med och plockar skräp under våren.
Ladda ned bild
Fri användning för redaktionellt syfte.
Fri användning för redaktionellt syfte.
Ladda ned bild
Fri användning för redaktionellt syfte.
Fri användning för redaktionellt syfte.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye