Sweco Sverige AB

Ny Sweco-rapport: Stålindustrin tar täten i den gröna omställningen

Dela

En ny rapport från Sweco beskriver framstegen för den europeiska industrin i arbetet med att uppnå nettonollutsläpp i hela förädlingsprocessen. Stålindustrin går i täten, med Sverige som ett ledande exempel, följt av cementindustrin. Även kemikalieindustrin och transportbranschen är på väg mot nettonollutsläpp. Rapporten lyfter dels hur faktorer som geopolitik, regelverk och teknisk utveckling driver denna omställning, dels möjligheter och risker att beakta när ny teknik som vätgas, avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) och elektrobränsle testas i industriell skala.

GettyImages
GettyImages

Industrisektorn står för 25–30 procent av de totala globala koldioxidutsläppen, och nu svarar företag och länder på behovet av omställning med kraftfulla investeringar. Efterfrågan på industriprodukter förväntas öka väsentligt över de kommande 30 åren – stål med 30 procent, cement och ammoniak med 40 procent, och aluminium med 80 procent.

Svenska företag som exempelvis LKAB/Hybrit lyfts fram som pionjärer i användningen av vätgas för att minska koldioxidutsläpp. Vidare är Sverige hem för Europas största elektrobränsleanläggning i Örnsköldsvik, en av världens första anläggningar för produktion av e-metanol – ett helt fossilfritt bränsle framställt från vindkraft och avskild koldioxid, vilket markerar ett stort steg framåt för hållbar tung transport.

– Det finns flera skäl till att detta sker just nu, såsom högre priser på koldioxidutsläpp, nya investeringar, regler, EU:s förordning om nettonollindustri och en högre efterfrågan på hållbara produkter från slutkunderna. Med tanke på det geopolitiska läget är det viktigt att Europa och Sverige har inhemsk förädling, säger Fredrik Axby, tf divisionschef för Energy & Industry i Sweco Sverige.

Swecos analys, som bygger på databasen för Leadership Group for Industry Transition (LeadIT), visar att Europa håller på att ta ledningen globalt i den gröna omställningen av industrisektorn.

I Sverige pågår flera fullskaliga projekt för produktion av grönt stål, och ett projekt för grön cement, där cementtillverkare redan producerar med 40 procent lägre klimatpåverkan än genomsnittet. Dessa projekt understryker Sveriges roll i den gröna industriomställning som sker just nu. Totalt genomförs 95 procent av alla fullskaliga cementprojekt och 61 procent av alla projekt för fossilfritt stål i Europa.

– Det handlar inte enbart om miljömässig hållbarhet, utan också om ekonomisk och operativ hållbarhet. Förr exporterade vi råmalm på grund av de höga kostnaderna för ståltillverkning i Sverige. Tack vare tekniska framsteg och automatisering kan vi nu hantera hela produktionskedjan inom landet, vilket ger oss en strategisk fördel för att möta den ökade efterfrågan på hållbart producerade material, säger Fredrik Axby.

Swecos rapport innehåller följande:

  • Regler och finansiering håller på att falla på plats – men räcker det?
  • Stålindustrin går i täten, följt av cementindustrin
  • CCS/CCU – en nödvändig kompletterande lösning
  • Elektrifieringsrevolutionen, pådriven av förnybart, vätgas och batterier
  • Resurseffektivitet och cirkulära industriprocesser
  • Industriell samverkan och nya affärsmodeller

Om Urban Insight by Sweco
Urban Insight by Sweco är ett globalt kunskapsinitiativ med  insiktsrapporter skrivna av Swecos experter om olika aspekter av stadsutveckling ur ett medborgarperspektiv. Den senaste rapporten finns bifogad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Axby, tf Divisionschef Energy & Industry, Sweco Sverige. Fotograf: Anna W. Thorbjörnsson
Fredrik Axby, tf Divisionschef Energy & Industry, Sweco Sverige. Fotograf: Anna W. Thorbjörnsson
Ladda ned bild
GettyImages
GettyImages
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Sweco Sverige presenterar stark tillväxt, ökad effektivitet och stabilt resultat16.7.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Swecokoncernen kvartalsrapporten för det andra kvartalet 2024. För affärsområdet Sweco Sverige uppgick den organiska tillväxten till 8 procent och EBITA ökade 4 procent, justerat för kalendereffekter, båda främst drivet av högre genomsnittliga arvoden. Marknaden var stabil där den gröna omställningen och klimatanpassningar drev på efterfrågan i många segment. Bostäder och kommersiella fastigheter förblev svaga.

Sweco får uppdrag från Trafikverket värt 400 miljoner för projektering av ny järnväg på delar av Ostkustbanan mellan Uppsala och Stockholm11.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Sweco ska bistå Trafikverket med en rad konsulttjänster för en omfattande utbyggnad av delar av Ostkustbanan mellan Uppsala och Stockholm. Ordervärdet för Sweco är uppskattat till cirka 400 miljoner. Uppdraget som pågår från 2024 fram till 2035 omfattar projektering inom järnväg, väg- och anläggning, byggnadskonstruktion, arkitektur, vatten och avlopp samt rådgivning inom miljö och digitala lösningar. Syftet med utbyggnaden ”Fyra spår till Uppsala” är att möta det ökade behovet av hållbar person- och godstrafik i området mellan Uppsala och Stockholm.

Ny Sweco-rapport: värmeböljor på uppemot 60 dagar kan bli verklighet inom 80 år26.6.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Klimatförändringarna påverkar Sverige snabbare än det globala genomsnittet. Antalet dagar med värmebölja stiger och 2023 hade Europa rekordmånga dagar med extrem hetta. Europa är den kontinent där värmen ökar mest, och Stockholm en av städerna med snabbast stigande temperaturer. Rekordåret 2018 uppmättes i Stockholm 25 dagar med värmebölja*. År 2100 kan rekordet öka med 150 procent, där vi riskerar närmare två månader – över 60 dagar – av värmebölja.**

Nu är klimatpositiva stadsdelar möjliga – Sweco presenterar framtidens stadsutveckling13.6.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande

Swecos klimatkalkyl för Sjöstaden i Trelleborg, en ny stadsdel i det gamla hamnområdet, visar att klimatpositiva stadsdelar är möjliga. Kalkylen inkluderar byggnader och dess driftenergi, markanvändning och mobilitet för att undersöka hur nära klimatpositivitet man kan komma. Med fokus på kolsänkor i stadsmiljö, cykel- och samtransport samt förbättrade byggmetoder visar kalkylen att det är möjligt att skapa klimatpositiva stadsdelar. – Mig veterligen är det den första i sitt slag där vi modellerat en hel stadsdel, säger Gunilla Wembe, ansvarig arkitekt på Sweco Architects.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye