Vänersborgs kommun

Starkt program på årets Aqua Blå

Dela

Snart är det äntligen dags för Aqua Blå och i år startar festivalen onsdag 5 juni och pågår till söndag 9 juni. Även i år blir det underhållning från sju scener under festivalens fem dagar! 

- Eftersom vi samspelar med nationaldagsfirandet beror antal dagar på när nationaldagen infaller och även i år får vi därför en extra lång festival, förklarar festivalgeneralen Stefan Leijon.

Pernilla Andersson gästar Visfestivalen
Pernilla Andersson gästar Visfestivalen

Onsdagen startar med Klassjoggen, som arrangeras i samarbete med Trollhättan Action Week. Då samlas tusentals skolelever från Vänersborgs kommun och springer en slinga i centrala Vänersborg med start och mål på Sanden. Därefter börjar de tillfälliga etableringarna, såsom Sand Tropez, Backstage Rockbar, Winnies och inte minst den nya satsningen Bryggan vid Stora scenen-området att öppna upp. Kl. 17 invigs festivalen med den traditionella flyguppvisningen av F7 Såtenäs och i år blir det inte bara en utan två olika uppvisningar då den första, mer högljudda Jas39, följs åt av en Sk60 som flyger till musik. Som publik har man bäst sikt på Sanden, vid Stora scenen-området.

Festivalen startar med en Stjärnkväll när Svenska Hits och gästartisten Martin Stenmark äntrar Stora scenen på Sanden.

- Det är ett perfekt tillfälle för vänersborgarna att starta sommaren tillsammans med sina vänner eller planera för en sommaravslutning med kollegorna, säger Stefan Leijon.

Torsdag 6 juni firas Sveriges nationaldag på Sanden med pompa och ståt tillsammans med Vänersborgs Musikkår. Direkt efter firandet bjuds det på en Tribute till Lasse Berghagen, som gästade SuperAllsången under Aqua Blå 2019 och Dalaborgsparken bjuder upp till dans med Fernandoz under torsdagskvällen.

Starkt program på Stora scenen

Fredag 7 juni brakar det loss ordentligt när Rydell & Quick kommer till Stora Sanden-scenen och levererar en högklassig show. Dessförinnan blir det, förutom pianobar, en skön förkväll när Jake Lindholm bjuder på Nashville-inspirerad country.

- Det känns extra kul med en Country-akt här på Aqua Blå, nu när det går en Countryvåg över världen med Beyoncé i spetsen, fortsätter Stefan.

Lördag 8 juni fortsätter festen med omåttligt populära ”hemma-bandet” BC Rajder, som i år bjuder på en Tomas Ledin-tribute, innan de bränner av ett av sina bejublade cover-set.

- Vår målbild är att erbjuda ett brett utbud och årets program är inget undantag, säger projektledare Sandra Björkstrand. Med ungefär 100 unika programpunkter under fem dagar vågar vi nästan lova att det kommer finnas något för alla.

På mysiga Hamngatan blir det lugnare toner med mixat program

Här bjuds det på Visfestival som presenterar den folkkära artisten Pernilla Andersson lördag 8 juni och dessförinnan bjuds det på allt från satir med Vier Brillen till Johan Frendberg blandat med pärlor från LeMarc. Thilini Trio tolkar Cornelis och det lokala bandet Fablernas Värld avslutar slutligen årets Visfestival på lördagskvällen.

Nationella namn för unga vuxna

Playa Del Sanden storsatsar och har sedan tidigare släppt artister som Norlie & KKV, Hanna Ferm, LOV1, De Vet Du, Adaam och Lord of The Kings. Fjellrev, Wahlstedt och Mathias Spiik är fler namn som har kommit till på en redan matad lineup.

Rock & Blues på Fisktorget

Här står Backstage Rockbar för programmet alla dagar, förutom 7 juni då Vänersborgs Bluesförening Blue Chain bjuder in till en Bluesfredag.

- Det är den fina samverkan med alla olika aktörer som är det häftigaste med den här festivalen och också det som gör att vi kan erbjuda så många olika delar, fortsätter Sandra Björkstrand. Vi har ett 20-tal olika arbetsgrupper som vi samverkar med och som bidrar utifrån sin kompetens och sitt expertområde.

Dagtid är det full aktivitet hela helgen med Lets Move; Vänersborgs föreningsliv som erbjuder prova-på och uppvisningar, ponnyridning, utställare, helikopterturer, tivoli, beachvolley, utmaningar, familjelördag och framträdanden av Vänersborgs Musik- och kulturskola. Lördag imponeras vi av Marcus Eliasson, tidigare landslagsförare i Trial och på söndag är The Flying Family, kända från Talang, på plats med spektakulära uppvisningar. Lördag 8 juni, dagen innan EU-valet, blir det även samtal med våra lokala politiker, från Stora scenen på Sanden.

Och såklart – ingen festival utan mat och arrangörerna lovar massor av mat från såväl lokala krögare som food trucks med mat från hela världen. Kort sagt – en riktigt härlig Aqua Blå-helg i Vänersborg väntar!

Kontakt: Stefan Leijon 070-162 03 62

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye