Svenska Seglarförbundet

Anton och Lovisa på pallplats i världscupen

Dela

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson var bästa svenska besättning när världscupseglingarna för OS-klasser drog i gång i franska Hyeres. Anton och Lovisa var femma och tvåa i 470 Mix i måndagens två race och ligger tvåa i totalen.

Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg på VM i 470 i februari. Foto: Bernardi Bibiloni
Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg på VM i 470 i februari. Foto: Bernardi Bibiloni

– Vi fick en läcker öppning, även om vi fick jobba hårt för varje båt. Vi tog båtar från första rundning till målgång, vilket vi älskar. Sedan gjorde vi kanske karriärens coolaste slör i dagens andra race. Vi var fyra runt kryssmärket i en vind runt 12-15 m/s. Vi var alerta, registrerade att vinden var höger och öppen slör. Vi satte blåsan direkt och swishade förbi konkurrenterna i full blås – en häftig känsla, berättar Anton.

Med inte mycket mer än tre månader kvar till OS-starten i Marseille, endast cirka 80 km västerut från Hyeres, gäller det att sätta sig i respekt.

– Vi har ett övergripande viktigt mål med regattan och det är att visa för oss själva vad vi går för. Sedan har vi tre spännande områden som vi jobbar lite extra med; starter, segling i "overpower chop" kryss som läns och snabba beslut, säger Anton och fortsätter:

– Men vi har många saker att slipa på inför OS. Det viktiga för oss är att vara noggranna när vi går från att "jaga" utveckling till att "välkomna" utveckling.  Den switchen kommer nog i juni. Nu är jag mest stressad över allt vi ska bli lite bättre på.

Förutom Anton och Lovisa är också OS-klara Vilma Bobeck/Rebecca Netzler på plats i Hyeres. Deras första dag var inte lika bra som Anton och Lovisas – men helt ok. De ligger på åttonde plats i totalen i 49erFX efter serien 8-5-5 i dagens tre race.

I vindsurfingen iQFOiL jagar Johanna Hjelmberg en svensk nationsplats till OS. Hon seglar i en tävling för de nationer som ännu inte tagit en OS-plats och hon behöver komma bland de fem bästa för att greja OS-platsen. Efter de inledande fyra racen är hon på sjätte plats i totalen. Men eftersom hon har två tjeckiskor framför sig så är hon femte nation och därmed just nu på en OS-plats.

Men mycket återstår av seglingarna som avslutas på fredag/lördag.

Läs mer: Semaine Olympique Française 2024 (ffvoile.fr)

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye