EU:s klimat- och miljöpolitik viktig för svenskarna
I juni är det dags för val till EU-parlamentet. För sju av tio väljare är klimat- och miljöfrågor viktiga för hur de kommer att rösta i valet. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt. Undersökningen visar också att åtta av tio tycker det viktigt med en ambitiös miljö- och klimatpolitik i EU. Lika många har koll på att EU har ett stort inflytande över klimat- och miljöfrågorna i Sverige.
– Vår undersökning visar att klimat- och miljöfrågorna står högt på agendan när svenskarna går till val i juni. Och valet till EU-parlamentet har en mycket stor betydelse för den framtida miljöpolitiken i EU. Det har aldrig varit viktigare att rösta i EU-valet, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Under den senaste mandatperioden har en rad klimat- och miljölagstiftningar sett dagens ljus i EU. Bakom politiken står de prioriteringar som nuvarande EU-parlamentet och medlemsländer drev, och som EU-kommissionen i december 2019 presenterade som EU:s gröna giv. Det nya EU-parlamentet som röstas fram i juni har en mycket stor betydelse för hur klimat- och miljöpolitiken fortsatt kommer att utvecklas i EU.
En färsk Sifo-undersökning genomförd av Verian, som Naturskyddsföreningen beställt, visar att svenskarna tycker att klimat- och miljöfrågorna är viktiga för hur de kommer att rösta i EU-valet. Åtta av tio tycker det är viktigt med en ambitiös miljö- och klimatpolitik i EU. Åtta av tio är också medvetna om att EU har stort inflytande över klimat- och miljöfrågorna i Sverige.
Undersökningen visar även att majoriteten av svenskarna inte är oroliga för att EU:s klimat- och miljöpolitik kommer att försvagas efter valet, en siffra som i sig oroar Naturskyddsföreningen.
– Vi är mycket oroliga för att EU:s gröna giv kommer att försvagas efter valet. I den strategiska agenda som EU:s stats- och regeringschefer arbetar med just nu prioriteras klimatfrågorna ned och andra miljöfrågor saknas helt. Därför är det mycket viktigt att EU-parlamentet får en stark majoritet som vill driva en fortsatt ambitiös klimat- och miljöpolitik, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Frågorna som ställdes i Sifo-undersökningen:
Hur viktiga är klimat- och miljöfrågor för dig när du röstar i det kommande EU-valet?
Mycket viktiga: 25 procent
Ganska viktiga: 42 procent
Ganska oviktiga: 14 procent
Mycket oviktiga: 8 procent
Tveksam, vet ej: 4 procent
Jag planerar inte att rösta i kommande EU-valet: 6 procent
Hur viktigt tycker du att det är att EU driver en ambitiös klimat- och miljöpolitik?
Mycket viktigt: 40 procent
Ganska viktigt: 41 procent
Ganska oviktig: 8 procent
Mycket oviktig: 5 procent
Tveksam, vet ej: 6 procent
Hur stort inflytande tror du att EU har över lagar och förordningar om klimat- och miljöfrågor i Sverige?
Mycket stort: 21 procent
Ganska stort: 60 procent
Ganska litet: 13 procent
Mycket litet: 1 procent
Vet ej: 4 procent
Är du orolig över att EU:s klimat- och miljöpolitik ska försvagas efter det kommande EU-valet eller är du inte det?
Ja, jag är orolig: 35 procent
Nej, jag är inte orolig: 44 procent
Tveksam, vet ej: 21 procent
Om undersökningen:
Webbenkät i riksrepresentativa slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, genomförd av Verian 2024-03-25 till 2024-03-27. Antal intervjuer: 1019. Summeringar kan avvika på grund av avrundningar.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Igelkottens taggar skyddar inte mot valborgselden29.4.2025 13:47:08 CEST | Pressmeddelande
Varje år dör igelkottar i valborgseldens flammor, där de sökt skydd i rishögarna. Genom att flytta på rishögen innan du tänder elden kan du rädda det lilla djuret. Men majbrasorna är inte det enda hotet mot igelkotten
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum