Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen startar rättsfall mot bottentrålning i Bratten

Dela

Idag skickar Naturskyddsföreningen in en begäran till länsstyrelsen i Västra Götaland om tillståndsprövning av bottentrålningen i Bratten, som trots att det är skyddat område är ett av de mest trålade i hela Europa. Bratten är också ett av de få områden i Sverige där det växer koraller.

– Vi begär nu att bottentrålningen ska tillståndsprövas och hoppas att det ska leda till att djur och växter i Bratten kan utvecklas och återhämta sig. Havens biologiska mångfald är under akut press och det här borde redan vara en självklarhet, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall. 

Bratten är ett Natura 2000-område, en klassificering som finns till för att skydda den biologiska mångfalden i Europa. Området är speciellt artrikt vad gäller fisk och är hem till en mängd arter av hajar och rockor. Många av arterna i området är rödlistade, det vill säga utrotningshotade.   

Men det är också ett område för räkfiske. Vissa delar av Bratten är idag stängda för bottentrålning, men fiskeregleringen skyddar bara 27 procent av området. Bratten omfattar över 120 000 hektar som till största delen ligger i svensk ekonomisk zon i Skagerrak. 

– Bottentrålning förstör miljön. Man kan jämföra det med att plöja en blomsteräng. Korallkolonier som tagit århundraden att växa till sig förstörs på ett enda tråldrag, svampdjur och nässeldjur krossas och försvinner, säger Beatrice Rindevall. 

Naturskyddsföreningen anser att det bör vara förbjudet att bottentråla i hela det skyddade området.  

 – Ett förbud mot bottentrålning är avgörande för att bevara områdets unika miljöer och arter, säger Beatrice Rindevall. 

Mer information:  

  • Tillståndsprövning av fiske innebär att man tittar på huruvida fisket har negativa effekter på de arter och livsmiljöer man vill skydda i ett skyddat område som till exempel Bratten. Om det finns en risk för negativ påverkan kan fisket inte tillåtas fortsätta.  

  • En fiskereglering är en bestämmelse som berättar hur, var och när fiske får ske i till exempel ett skyddat område. I EU-ländernas ekonomiska zon sätts fiskeregleringar genom ländernas regionala samarbete under EU:s gemensamma fiskeripolitik. 

  • Bottentrålning som hotar unika arter och habitat är inte i linje med varken EU:s miljölagstiftning eller den gemensamma fiskeripolitiken som säger att skyddade områden inte får skadas av fiske som pågår i området och att åtgärder för att förhindra försämring av de skyddade livsmiljöerna måste vidtas.  

Nyckelord

Kontakter

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Pressinbjudan till seminarium: "Framtiden för EU:s hållbarhetslagar"19.2.2025 15:47:26 CET | Pressmeddelande

Välkomna till ett seminarium med representanter från näringslivet, juridiken, politiken, fackförbund och civilsamhället för att diskutera vad EU-kommissionens Omnibusförslag kan få för konsekvenser för det nyligen antagna EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD. Hur kan det säkerställas att hållbarhetsarbetet i EU och medlemsländerna ska vara fortsatt ambitiöst?

Stark kritik mot Miljömålsberedningens förslag14.2.2025 11:06:06 CET | Pressmeddelande

Miljömålsberedningen har inte gått i mål med sitt uppdrag att ta fram en strategi för att rädda den biologiska mångfalden, vilket är under all kritik enligt Naturskyddsföreningen. Med Miljömålberedningens förslag kommer bara en bråkdel av naturskogen skyddas, samtidigt som det saknas etappmål och styrmedel för en rad internationella åtaganden, som exempelvis kolinlagring i skog och mark samt naturrestaurering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye