SBAB Bank

Varannan förälder tvivlar på sina barns möjligheter att på egen hand kunna köpa bostad före 30

Dela

Hälften av föräldrarna med barn under 18 år tror inte att deras barn kommer att kunna ta sig in på bostadsmarknaden före de fyller 30, utan ekonomisk hjälp, visar en ny barnfamiljsundersökning från SBAB. Enligt undersökningen sparar föräldrarna uppskattningsvis i snitt 680 kronor per månad och barn. Men sparandet är ojämnt fördelat. Var tionde förälder uppger att de inte sparar något alls. Detta reser oro för ökande klyftor mellan dem som har tillgång till föräldrarnas ekonomiska stöd och dem som inte har det.

SBAB har i en ny barnfamiljsundersökning låtit fråga 1 000 föräldrar med barn under 18 år om hur de sparar till sina barn och hur de ser på deras barns möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden. Av undersökningen framgår att 50 procent av föräldrarna inte tror att deras barn kommer kunna köpa en bostad före de fyller 30 år, utan ekonomisk hjälp (se diagram 1).

– Att det är svårt att ta sig in på bostadsmarknaden är ingen nyhet. Men att så många som hälften av dagens föräldrar inte tror att deras barn kommer kunna köpa en bostad innan de fyller 30 år, om de inte får ekonomisk hjälp, är anmärkningsvärt. Särskilt i ett bostadsägarland som Sverige, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

De föräldrar som har lite äldre barn, 13–17 år, är mest pessimistiska. Av dem tror bara 26 procent att deras barn kommer kunna köpa en bostad utan ekonomisk hjälp före de fyller 30 år. Motsvarande siffra bland föräldrar med barn som är mellan 0–6 år är 32 procent. Samtidigt uppger 4 av 10 föräldrar att de inte kan eller inte vet om de kommer kunna hjälpa sitt eller sina barn att köpa en bostad.

– Som förälder vill man hjälpa sina barn, men det är långt från alla som har de ekonomiska musklerna som krävs. Småbarnsföräldrarna är lite mer optimistiska om sina barns möjligheter att köpa en bostad utan ekonomisk hjälp jämfört med dem med äldre hemmaboende barn. Det kan tyda på en tillförsikt om att situationen för unga på bostadsmarknaden kommer bli bättre, till exempel genom politiska reformer, säger Linda Hasselvik.

Föräldrar sparar i snitt 680 kronor per månad och barn

Enligt undersökningen sparar föräldrarna uppskattningsvis i snitt cirka 680 kronor per månad och barn. Ett sparande på 680 kr i månaden motsvarar knappt 290 000 kronor efter 18 år, vid en genomsnittlig avkastning på 7 procent. Samtidigt uppger 1 av 10 föräldrar att de inte sparar något alls och nästan 30 procent sparar mindre än 200 kronor (se diagram 2).

– Fortsätter föräldrarna spara i samma takt som de uppger i vår undersökning kommer barnen som föds idag ha i snitt nästan 300 000 kronor sparat när det är dags att lämna boet. Det är en rejäl grundplåt för ett framtida boende. Samtidigt visar vår undersökning att var tionde barn kommer att möta vuxenlivet helt utan startkapital. Även om det är ekonomiskt tufft för många föräldrar, särskilt i dessa tider, rekommenderar jag att lägga undan en liten sparpeng till barnen. Med ränta-på-ränta-effekt blir även små summor stora på 18 års sikt, säger Linda Hasselvik.

Nästan 4 av 10 föräldrar uppger att de inte har något särskilt syfte med sparandet utan att barnet kommer att få använda pengarna som de vill när de fyllt 18 år eller är mogna nog att ta ansvar för dem. Bland de som uppger att de har ett syfte är det mest prioriterade ”Flytta hemifrån”-pengar, vilket 43 procent sparar till. 36 procent uppger också mer explicit att de sparar pengar för att barnet ska kunna köpa en bostad. Stockholmsföräldrarna är mer benägna att spara till bostadsköp, 48 procent av dem svarar att de sparar till det. Att jämföra med 30 procent av föräldrarna utanför de tre storstadsregionerna.

– Det är tydligt att många föräldrar prioriterar sparande för att på olika vis underlätta för barnen att just kunna flytta hemifrån – kanske visa av egna tidigare erfarenheter. Det har under en lång tid varit svårt att ta sig in på bostadsmarknaden som ung och många önskar nog kunna ge sina barn bättre förutsättningar än man själv hade, säger Linda Hasselvik.

null
null

Om undersökningen

Enkätundersökningen genomfördes av Verian, f.d.Kantar, på uppdrag av SBAB den 8–12 april 2024. Drygt 1 000 individer med barn under 18 år deltog.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Sansade boprisförväntningar bland bostadsägare11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadsägarnas optimism om bostadspriserna fortsätter att öka. Man får går tillbaka till hösten 2021 för att hitta en lika stor optimism. 63 procent tror på stigande priser på ett års sikt jämfört med 3 procent som tror på sjunkande. Främsta skälet till prisuppgång anges vara sjunkande räntor. Samtidigt är förväntningarna sansade. Av de 63 procent som tror på stigande bostadspriser tror 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent på ett års sikt. Bostadsägarna är som grupp mer optimistiska jämfört med bostadsspekulanter och de som hyr. Om elpriserna skulle stiga tror 72 procent att det kan påverka bostadspriserna negativt. Detta visar SBAB:s mätning av drygt 1000 bostadsägares prisförväntningar (Housing Price Expectations – HPE) för årets andra kvartal.

Temperaturen fortsätter att stiga på bostadsmarknaden – men kyligt för årstiden7.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen för maj visar att temperaturen fortsatte att stiga på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet är kortare försäljningstider för både hus och lägenheter den faktor som har bidragit mest till upptiningen – så även under maj tillsammans med fler budgivare på framför allt lägenhetssidan. Det är dock en bit kvar till ett normalt läge på bostadsmarknaden. Något uppsving är inte heller att vänta under juni och juli – tvärtom.

Stora löneskillnader gör det svårare för unga kvinnor att komma in på bostadsmarknaden4.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Unga kvinnor tjänar drygt 5000 kronor mindre i månaden, jämfört med män i motsvarande ålder. Det bidrar till sämre möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Enligt SBAB:s undersökning kan en 27-årig man köpa en etta i 19 av Sveriges 25 största kommuner. En kvinna i samma ålder har endast råd att köpa motsvarande lägenhet i 6 kommuner. Lättast är det att köpa en etta i Västerås, Jönköping, Norrköping, Borås, Sundsvall och Karlstad. Svårast är det i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Lund och Nacka - där kan vare sig en man eller kvinna med medianinkomst köpa en etta.

Skakig prisuppgång på bostäder i maj2.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 0,4 procent i maj i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit fem månader i rad och med sammanlagt 5,9 procent sedan årsskiftet. Lägenhetspriserna steg med 0,5 procent och villapriserna med 0,4 procent. Prisuppgången senaste månaden får dock betraktas som lite skakig. I tre av sex regioner föll lägenhetspriserna och i två regioner även villapriserna. Priserna steg för Sverige som helhet med 0,2 procent rensat för säsong och andra tillfälliga effekter – lägenhetspriserna med 0,6 procent och villapriserna med 0 procent. Villapriserna steg mindre än vad som är normalt för maj månad och lägenhetspriserna något mer. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för maj.

Riksbanken vilar på hanen över sommaren31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det mesta talar för att inflationsspöket är fullt ut besegrat och att Riksbanken kan sänka styrräntan mer i år än med de totalt 0,75 procentenheter man har aviserat. De utbudsfaktorer som bidrog till att dra upp inflationen i både Sverige och Europa har normaliserats. Även om ECB väntas sänka sin styrränta i juni och kronan har stärkts på sistone, är det troligt att Riksbanken vilar på hanen med nästa sänkning till efter semestrarna. Riksbanken kan samtidigt inte bara beakta de risker som medför att inflationen kan bli högre än väntat utan även de som kan bidra till en inflation under målet. Den rörliga bolåneräntan väntas sjunka ner mot 3,3 procent till hösten 2025. I valet mellan att binda räntan på 1–5 år eller välja rörlig ränta som binds om vart tredje månad under respektive annan bindningstid är rörlig ränta det billigaste alternativet givet prognosen. Bara vid ett tillfälle tidigare – i maj 2009 – har andelen bolånetagare som väljer rörlig ränta varit högre än nu.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye