Stiftelsen Skansen

Två helger av historisk inspiration och samtida kunskap under Skansens Trädgårdsdagar

Dela

För tredje året i rad bjuder Skansen in till Trädgårdsdagarna, en härlig upplevelse för trädgårdsentusiaster i alla åldrar – från möten med trädgårdsmästare och blomsterutställning i anrika Skogaholms herrgård till kurser, trädgårdsmarknad och naturpyssel. Den 18–19 maj och den 25–26 maj fylls Stockholms mest historietäta park med inspiration och kunskap inför den stundande trädgårdssäsongen.

Trägårdsdagarna på Skansen
Trägårdsdagarna på Skansen Alex Hinchcliffe

När Skansen grundades 1891 planterades stora mängder träd, buskar och annan vegetation för att förvandla Djurgårdens nakna klippor till Den grönskande plats det är idag. Numera är Skansen en trädgårdsdestination med många gröna rum, odlingar, vild vegetation och trädgårdar som representerar hela Sveriges flora. 

Under årets Trädgårdsdagar finns aktiviteter för alla, från hobbyodlaren till den mest erfarna trädgårdsälskaren. Trädgårdsmarknad, sticklingsbyten, pyssel med naturmaterial samt visningar och kurser ledda av experter är några av de aktiviteter som kommer att förgylla temahelgerna. Skansen kunniga trädgårdsmästare kommer att vara på plats bland våra odlingar och trädgårdar för att svara på frågor om trädgårdsskötsel, odling och valet av växter samt den gröna historien på Skansen.  

“Skansen är en skattkista för trädgårdsintresserade. I denna grönskande oas i hjärtat av Stockholm finns unika och oändligt många trädgårdar att upptäcka” säger Karin Ringholm parkchef på Skansen 

Urval av aktiviteter: 

Blomster i hänryckningens tid – blomsterutställning av Johan Munter 

Skogaholms herrgård från 1700-talet slår upp portarna och bjuder in till blomsterutställning signerad floristen Johan Munter. Herrgårdens många rum utsmyckas med föremål från tiden tillsammans med pampiga blomsterarrangemang som inspireras av tidens ideal och rummens färg, form och funktion. 

Belladonna, blodiglar och andra läkemedel:  

Följ med på en guidad promenad genom Skansens örtagård och in i det historiska Apoteket från 1790-talet. Upptäck varifrån läkemedlen kom, hur de framställdes och varför apotekaren har en uppstoppad krokodil hängandes i taket. 

Växthistoria i Stockholms största trädgård: 

Utforska Skansens trädgårdar med vår trädgårdsmästare Bosse och lär dig mer om vad som växer här genom olika tidsepoker och landskap i Sverige. 

Trädgårdsparadis hos fattig och rik: 

 Elisabeth Svalin Gunnarsson tar oss med på en trädgårdshistorisk vandring som även är en resa i människors tankar och vår eviga längtan efter ett eget paradis. 

Workshop – Tillverkning av salva och häxbrygd:  

Skapa din egen salva och häxbrygdsflaska under ledning av Hella Nathorst-Böös, författare till Häxans Trädgård-serien. 

Kurs – Liehantering och slåtter: 

 Djupdyk i ängshävdens historia och vikten av att behålla hantverkskunskapen i nutid. 

Aktiviteter i Skansens trädgårdar: 

Besök våra olika trädgårdar, från Rosengården till Tobaksodlingen, och lär dig mer om svensk trädgårdshistoria genom fyra århundraden. På plats finns även möjligheter till praktiska aktiviteter, stickningsbyte, workshops och mycket mer! 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Johan Munter
Johan Munter
Ladda ned bild
Trägårdsdagarna på Skansen
Trägårdsdagarna på Skansen
Ladda ned bild

Länkar

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye