Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Ränteförhoppningar lyfter bostadspriserna

Dela

I april steg bostadsrättspriserna med 1,5 procent och villapriserna med 0,9 procent. Under de senaste tre månaderna har antalet bostadsförsäljningar ökat kraftigt – upp 12 procent för bostadsrätter, 19 procent för villor och 35 procent för fritidshus. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I april steg bostadsrättspriserna med 1,5 procent och villapriserna med 0,9 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Många hoppas nu på lägre räntor framöver.
I april steg bostadsrättspriserna med 1,5 procent och villapriserna med 0,9 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Många hoppas nu på lägre räntor framöver.

– Vi märker att fler som letar ny bostad vågar slå till nu – när räntan väntas sjunka, sjunker även oron för att byta bostad. Med sommarvärmen ökar temperaturen markant även på bostadsmarknaden och i april sålde vi 23 procent fler bostäder än förra året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Bostadsrättpriserna i Sverige ökade med 1,5 procent under månaden som gick. I centrala Göteborg lyfte priserna mest, med en uppgång på 2,3 procent, medan de steg med 1,7 procent i Stor-Göteborg. Bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm ökade med 1,6 procent i april och med 1,5 procent i centrala Stockholm. I Stor-Malmö steg bostadsrättspriserna med 0,6 procent och i centrala Malmö var uppgången 0,3 procent. I riket som helhet har bostadsrättspriserna nu ökat med 1,6 procent på årsbasis.

– Även om räntorna sjunker och köpare och säljare nu får allt lättare att mötas blir det inget prisrally framöver. Antalet bostäder till salu är fortsatt rekordstort och många köpares budget är pressad av
höga räntor. Vår prognos är att bostadspriserna stiger omkring fem procent fram till årsskiftet, samtidigt som antalet bostadsförsäljningar ökar markant, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige ökade med 0,9 procent den senaste månaden. I Stor-Malmö steg villapriserna mest den senaste månaden med en ökning på 1,4 procent. I Stor-Stockholm ökade priserna med 1,1 procent och Stor-Göteborg visar en uppgång med 1,0 procent i april. I riket som helhet har villapriserna ökat med 0,7 procent på årsbasis.

Antalet bostadsförsäljningar ökar kraftigt och under de senaste tre månaderna såldes hela 19 procent fler villor jämfört med samma period förra året. Även bostadsrättsförsäljningarna i landet ökade på tremånadersbasis, totalt 12 procent fler bostadsrätter såldes än för ett år sedan. På marknaden för fritidshus märks nu en tydlig islossning där 35 procent fler stugor bytt ägare under våren.

– Solen och värmen får många att drömma om en egen stuga och fritidshuspriserna har inte varit lägre på tre år. Nu finns det mycket att välja på och goda fyndchanser för den som letar eget semesterboende till sommaren. Kronoberg, Örebro och Norrbotten är exempel på län där köparna får mycket fritidshus för pengarna, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Örebro län +6,7% 1. Norrbottens län +11,8% 1. Västernorrlands län +7,5%
2. Gävleborgs län +5,4% 2. Gotlands län +5,1% 2. Örebro län +4,4%
3. Hallands län +3,6% 3. Dalarnas län +2,9% 3. Gotlands län +2,2%

 Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa.
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget.
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset.
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus.
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 27 914 bostadsrätter och 12 944 villor under februari - april 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2023 - januari 2024, tolvmånaderssiffran med februari 2023 - april 2023 och enmånadssiffran med januari 2023 - mars 2024. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 4 093 fritidshus under maj 2023 - april 2024 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1,5%

+ 3,8%

+ 1,6%

44 465

Centrala Stockholm

+ 1,5%

+ 4,0%

+ 3,0%

107 590

Stor-Stockholm

+ 1,6%

+ 4,7%

+ 2,4%

65 925

Centrala Göteborg

+ 2,3%

+ 5,1%

- 0,2%

65 092

Stor-Göteborg

+ 1,7%

+ 2,6%

+ 0,2%

46 674

Centrala Malmö

+ 0,3%

+ 2,2%

+ 3,2%

37 489

Stor-Malmö

+ 0,6%

+ 1,1%

+ 1,8%

34 336

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 0,9%

+ 2,6%

+ 0,7%

3 929 000

Stor-Stockholm

+ 1,1%

+ 3,5%

+ 0,5%

6 810 000

Stor-Göteborg

+ 1,0%

+ 4,3%

+ 2,5%

5 563 000

Stor-Malmö

+ 1,4%

+ 3,8%

+ 3,1%

4 955 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 3,7%

2 196 000Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt8.7.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny rankning visar: Malå är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten3.7.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Malå i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 269, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 224 och Göteborg på plats 230.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Hetare bostadsmarknad väntas i sommar5.6.2024 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt – upp 18 procent för villor, 12 procent för bostadsrätter och 23 procent för fritidshus. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu väntas en temperaturökning på bostadsmarknaden under sommaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye