Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Hetare bostadsmarknad väntas i sommar

Dela

I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt – upp 18 procent för villor, 12 procent för bostadsrätter och 23 procent för fritidshus. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu väntas en temperaturökning på bostadsmarknaden under sommaren.

I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

– Det kommer betydligt fler besökare på våra visningar sedan räntan sänktes och allt fler vågar nu ta steget att köpa en ny bostad. Samtidigt är utbudet rekordstort, eftersom många som väntat med att flytta lägger ut sin bostad till försäljning när priserna nu stiger, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättpriserna i Sverige ökade med 1,6 procent under månaden som gick. I Stor-Göteborg lyfte priserna mest, med en uppgång på 2,0 procent, medan de steg med 1,7 procent i centrala Göteborg. Även bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm ökade med 1,7 procent i maj och i centrala Stockholm steg priserna med 1,4 procent. Stor-Malmö visar en uppgång med 1,6 procent och i centrala Malmö ökade priserna med 0,6 procent. Under senaste året har bostadsrättspriserna i Sverige nu stigit med 2,2 procent.

– Temperaturen på bostadsmarknaden stiger nu i takt med att räntorna sjunker. Efter fyra månader i rad med prisuppgångar är vår prognos att antalet bostadsförsäljningar kommer att öka markant under sommaren och att priserna stiger med ytterligare ett par procent fram till årsskiftet, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige ökade med 1,2 procent den senaste månaden. I Stor-Malmö steg villapriserna mest den senaste månaden med en ökning på 1,5 procent. Både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg visar en uppgång med 1,1 procent i maj. I riket som helhet har villapriserna ökat med 1,2 procent på årsbasis.

– När trädgårdarna står i blom under vår och försommar är det högsäsong för villamarknaden. Efter ett tufft fjolår då många hushåll pressats av stigande räntor och hög inflation har vi under de tre senaste månaderna nu förmedlat nära 30 procent fler villor, jämfört med förra året, säger Marcus Svanberg.

Antalet bostadsförsäljningar ökar kraftigt och under de senaste tre månaderna såldes hela 18 procent fler villor jämfört med samma period förra året. Även bostadsrättsförsäljningarna i landet ökade på tremånadersbasis, totalt 12 procent fler bostadsrätter såldes än för ett år sedan. Även på marknaden för fritidshus börjar köparnas intresse tina upp rejält efter ett tufft år där där 23 procent fler stugor bytt ägare det senaste kvartalet.

Här har bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Västernorrland +8,5% 1. Norrbotten +8,5% 1. Örebro län +10,0%
2. Gotlands län +8,2% 2. Gotlands län +3,7% 2. Västernorrland +5,3%
3. Kalmar län +7,8% 3. Värmland +3,1% 3. Gotlands län +0,6%

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa.
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget.
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset.
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus.
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 28 686 bostadsrätter och 14 773 villor under mars - maj 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2023 - februari 2024, tolvmånaderssiffran med mars 2023 - maj 2023 och enmånadssiffran med februari 2023 - april 2024. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 4 164 fritidshus under juni 2023 - maj 2024 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1,6%

+ 5,1%

+ 2,2%

46 311

Centrala Stockholm

+ 1,4%

+ 4,0%

+ 3,2%

108 870

Stor-Stockholm

+ 1,7%

+ 6,0%

+ 3,1%

67 553

Centrala Göteborg

+ 1,7%

+ 6,4%

+ 0,5%

65 310

Stor-Göteborg

+ 2,0%

+ 4,3%

+ 0,2%

47 908

Centrala Malmö

+ 0,6%

+ 2,5%

+ 2,6%

37 882

Stor-Malmö

+ 1,6%

+ 3,9%

+ 1,5%

34 614

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 1,2%

+ 3,3%

+ 1,2%

4 076 000

Stor-Stockholm

+ 1,1%

+ 3,4%

+ 1,0%

7 172 000

Stor-Göteborg

+ 1,1%

+ 3,6%

+ 2,0%

5 574 000

Stor-Malmö

+ 1,5%

+ 4,6%

+ 3,0%

5 399 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 2,5%

2 251 000

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt8.7.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny rankning visar: Malå är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten3.7.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Malå i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 269, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 224 och Göteborg på plats 230.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye