Svenska Seglarförbundet

Dubbel svensk medaljjakt på VM-finalen i Nacra

Dela

De båda svenska besättningarna på Nacra-VM – Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson – fortsätter att segla bra och sporra varandra till framgång. När endast en segling återstår på VM – av totalt 16 – är de fyra respektive femma med bra chanser att vinna VM-medaljer.

Ida Svensson och Marcus Dackhammar på Nacra-VM. Foto: Didier Hillaire
Ida Svensson och Marcus Dackhammar på Nacra-VM. Foto: Didier Hillaire

Men det är inte bara VM-medaljer i potten. I slutänden handlar det om vem som ska representera Sverige på OS som inleds om två och en halv månad. En VM-medalj kommer att väga tungt när Sveriges Olympiska Kommitté och Seglarförbundet, om någon vecka, ska dela ut en OS-biljett i klassen.

I söndagens VM-final (preliminär start kl. 13:00) möts de tio bästa besättningarna och dubbla poäng står på spel. I princip är det klart att guldet kommer att gå till italienarna Ruggero Tita/Catarina Banti – om de inte kommer sist i finalen, samtidigt som britterna John Gimson/Anna Burnet vinner. Alla andra resultat ger italienarna guldet. Men bakom dem står en kamp om silver och brons mellan fem besättningar – där de båda svenska båtarna ingår.

– Idag var vi väldigt nöjda med vår fart i lättvinden och att vi höll det enkelt med besluten på banan. I morgon går vi in i medaljracet med målsättningen att vinna. Strategin är att fortsätta som vi gjort hela veckan, segla fort och hålla det enkelt. Gör vi det så har vi chansen på både bronset och silvret, säger Ida.

De senaste dagarna har de båda svenska båtarna avancerat i resultatlistan och de har varit förvånansvärt jämna. Nu skiljer endast fyra poäng mellan dem. Och upp till bronset är det bara några fjuttiga poäng.

Lördagens seglingar var inget undantag. De svenska besättningarna slogs i toppen. Ida och Marcus hade serien 1-4-12 i dagens tre race medan Emil och Hanna fick serien 2-7-1 – vilket var dagens bästa serie.

– Idag lyckades vi bra med våra settings så vi hade bra fart. Sedan lyckades vi göra bra starter och för det mesta bränna rätt kant. När det är så här lätta vindar på 2-4 m/s behöver man våga komma ut på kanterna, vilket vi gjorde, berättar Emil och fortsätter:

– Nu har vi en bra möjlighet att ta bronset och en teoretisk chans på silver. Men det är flera båtar som slåss om bronset, så för oss handlar det om att försöka vinna medaljracet.

Läs mer: 2024 World Championship - Nacra17.org

Kontakter

Bilder

Emil Järudd och Hanna Jonsson på Nacra-VM. Foto: Didier Hillaire
Emil Järudd och Hanna Jonsson på Nacra-VM. Foto: Didier Hillaire
Ladda ned bild
Ida Svensson och Marcus Dackhammar  på Nacra-VM. Foto: Didier Hillaire
Ida Svensson och Marcus Dackhammar på Nacra-VM. Foto: Didier Hillaire
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye