Svenska Seglarförbundet

Starkt svenskt Nacra-VM – även om medaljerna uteblev

Dela

De båda svenska besättningarna på Nacra-VM – Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson – lyckades inte knipa någon medalj trots att båda hade chansen i söndagens final i franska La Grand Motte.

Emil Järudd och Hanna Jonsson på Nacra-VM. Foto Didier Hillaire
Emil Järudd och Hanna Jonsson på Nacra-VM. Foto Didier Hillaire

– De var båda uppe och högg på ett VM-brons och det är fantastiskt att ha två besättningar som är på den nivån. De har tagit jättestora kliv. Det kan nästan inte se bättre ut, säger förbundskapten Magnus Grävare till TT.

Med en femte plats (Emil och Hanna) och en sjätte plats (Ida och Marcus) på VM har de båda visat att de tillhör världstoppen. Frågan är nu vem av dem som får den svenska OS-platsen.

– Vi har lite att fundera på. Vi får väl diskutera och nominera. Hur det än blir så har vi en stark besättning, säger Grävare.

Endast två poäng skiljde mellan de båda efter totalt 16 race på VM. Och båda skulle säkert göra en bra insatts på OS, som invigs om 75 dagar. Men bara en besättning får åka. På tisdag förmiddag kommer Sveriges Olympiska Kommitté att meddela vem det blir.

Inför söndagens final hade de båda bra möjligheter att nå en medalj. Men det gick inte riktigt svenskarnas väg. Ida och Marcus var lite för ivriga i starten, drog på sig ett straff och lyckades inte riktigt komma tillbaka in i matchen igen. De slutade på tionde och sista plats i finalen.

Lite bättre gick det för Emil och Hanna som slutade på sjunde plats – dock utan att på riktigt utmanat om medaljerna i finalen. Men till slut var de ändå bara fyra poäng från en bronsmedalj.

Läs mer: 2024 World Championship - Nacra17.org

Kontakter

Bilder

Ida Svensson och Marcus Dackhammar på Nacra-VM. Foto Didier Hillaire
Ida Svensson och Marcus Dackhammar på Nacra-VM. Foto Didier Hillaire
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye