Svensk Handel

Kyligt väder och litet konsumtionsutrymme slog hårt mot modehandeln i april

Dela

Ett aprilväder som medförde lägre temperaturer än normalt i stora delar av landet, i kombination med att konsumenterna fortsatt håller hårt i plånboken, innebar att såväl kläd som skohandeln hade en tuff månad. Detta visar Svensk Handels Stilindex för april månad.

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år. Utgår man från de senast presenterade inflationssiffrorna för kläder, innebär siffrorna en nedgång i volym. För skohandelns vidkommande innebär månadens siffror också en nedgång.

April 2024-2023

April 2024-2022

Ackumulerat 24/23

Ackumulerat 24/22

Kläder

0,0%

2,9%

1,4%

7,0%

Skor

-4,5%

3,9%

6,4%

6,0%

- Det vi hör från handlare runt om i landet är att det fortsatt kalla vädret satte käppar i hjulet för försäljningen av vårkläder. Adderar man dessutom det faktum att det ekonomiska läget fortsatt är tufft ute bland hushållen kommer månadens siffror inte som en chock, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Vi ser samma mönster inom skohandeln. När det varmare vädret uteblev i större delen av Sverige, såg vi inte heller behovet av att uppdatera våra uppsättningar av skor. När vi nu ser att det varma vädret gjort sitt intåg på riktigt ser vi dock framför oss att försäljningen ska öka något, säger Sofia Larsen.

- Vi vill dock fortsatt betona det faktum att läget är tufft för många inom modehandeln. Vi noterar att konkurserna fortsätter, samtidigt som köpkraften ute hos konsumenterna fortsatt är svag. Den senaste räntebeskedet från Riksbanken var välkommet, men det krävs betydligt fler sänkningar för att hushållens konsumtionskraft ska komma tillbaka, säger Sofia Larsen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda. Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye