Svenska Seglarförbundet

Ytterligare tre seglare i den svenska OS-truppen

Dela

Nacra-seglarna Emil Järudd och Hanna Jonsson, samt vindsurfaren Johanna Hjertberg, är klara för sommarens OS. På tisdagen fick de tre sina OS-biljetter av Sveriges Olympiska Kommitté och därmed är det nu fem besättningar och totalt åtta svenskar på startlinjen i de olympiska seglingarna i Marseille.

Emil Järudd, Hanna Jonsson och Johanna Hjertberg. Foto: Niklas Axhede
Emil Järudd, Hanna Jonsson och Johanna Hjertberg. Foto: Niklas Axhede

– Vi kommer att ha ett riktigt starkt lag i sommar. Och seglingarna med alla nya klasser kommer bli spektakulärt, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Den svenska OS-truppen utökades med tio personer på tisdagen och truppchef Peter Reinebo blir alltmer nöjd med hur den svenska truppen ser ut inför sommarspelen i Paris.

– Vår bild är att truppen blir starkare jämfört med Tokyo, då vi kom hem med nio medaljer, säger Peter Reinebo.

Emil Järudd/Hanna Jonsson ordnade en olympisk nationsplats till Sverige redan i augusti 2023 när de seglade hem ett VM-brons i Nacra i Haag. Sedan dess har de jagat en OS-biljett och utmanats av Ida Svensson/Marcus Dackhammar, som också tillhör världseliten i Nacra.

Senast på VM, som avgjordes i helgen, slutade Emil och Hanna på femte plats medan Ida och Marcus blev sexa. Men nu är det alltså klart att det blir Emil och Hanna som får representera Sverige på OS.

Emil deltog på OS i Tokyo, då han seglade tillsammans med Cecilia Jonsson. De slutade på en 14:e plats. För Hanna blir det olympisk debut.

– Vi hade ett riktigt svårt val i Nacra där bägge teamen nu är i världstoppen. Jag vill speciellt tacka och gratulerar Ida och Marcus för deras insats. De imponerade stort på VM förra veckan, säger Magnus Grävare och fortsätter:

– Emil och Hanna kommer att vilja slåss om medaljerna i sommar och de har visat på styrka i alla vindförhållanden, vilket vi märkt kommer behövas i Marseille i augusti.

Debut på ett OS blir det även för Johanna Hjertberg som bärgade en nationsplats till Sverige i Vindsurfing (iQFOiL) vid världscupen i franska Hyreres så sent som i slutet av april i år i tävlingen som kallades ”Last Chance-regatta” där hon blev trea.

– Jag är oerhört glad över Johannas utveckling och det var otroligt spännande när hon tog OS-platsen på sista kvalet i Hyères från några veckor sedan. iQFOiL är en ny gren på OS som kommer att väcka mycket uppmärksamhet. Härligt att Sverige är tillbaka i OS i vindsurfing efter 24 år.

OS-klara seglare: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Josefin Olsson (ILCA 6), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra), Johanna Hjertberg (Vindsurfing).

 

Nya i OS-truppen: Bordtennis: Linda Bergström (singel och lag), Filippa Bergand (lag), Matilda Hansson (reserv), Anton Källberg (singel och lag), Truls Möregårdh (singel och lag), Mattias Falck (reserv). Friidrott: Carl Bengtström (400 m häck). Golf: Ludvig Åberg (slagspel).

Segling: Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra), Johanna Hjertberg (vindsurfing IQFoil). Skyttesport: Victoria Larsson (skeet, damer och mix).

Kontakter

Bilder

Johanna Hjertberg. Foto: Niklas Axhede
Johanna Hjertberg. Foto: Niklas Axhede
Ladda ned bild
Emil Järudd och Hanna Jonsson. Foto: Niklas Axhede
Emil Järudd och Hanna Jonsson. Foto: Niklas Axhede
Ladda ned bild
Johanna Hjertberg. Foto: Daniel Stenholm
Johanna Hjertberg. Foto: Daniel Stenholm
Ladda ned bild
Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy
Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild
Emil Järudd och Hanna Jonsson. Foto: Didier Hillaire
Emil Järudd och Hanna Jonsson. Foto: Didier Hillaire
Ladda ned bild
Emil Järudd och Hanna Jonsson. Foto: Didier Hillaire
Emil Järudd och Hanna Jonsson. Foto: Didier Hillaire
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye