Framtidens vårddokumentation fokus för lärande seminarium
Avvikelser i vården handlar ofta om brister i vårddokumentationen. Att registreringen i patientjournalen blir korrekt är en viktig del i kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet. Sedan 1994 arrangeras lärande seminarier för de som arbetar med vårddokumentation i Region Uppsala. Den 21 maj sätts fokus på framtidens vårddokumentation med bland annat taligenkänning och ”Att göra patient”, som innebär att man registrerar digitala checklistor om vad som ska göras med patienten vid olika tillfällen under dagen och vårdtiden vilket innebär en stor förändring i arbetssätt.
– Både för lite vårddokumentation eller felaktigheter i registreringen ligger bakom många avvikelser inom vården. Främsta syftet med lärande seminarier är att informera om pågående utveckling nationellt och regionalt, skapa dialog och ge inspiration i arbetet med hälsoinformatik och vårddokumentation, säger Nina Karlsson, vårdutvecklare inom vårddokumentation, Akademiska sjukhuset.
Sedan 1994 arrangeras lärande seminarier två gånger om året. Det övergripande temat är kvalitet och patientsäkerhet med anknytning till vårddokumentation. På nästa seminarium 21 maj presenteras bland annat taligenkänning, en stor förändring i hur man dokumenterar i Cosmic, den elektroniska patientjournalen.
– Taligenkänning innebär att man talar in det som ska dokumenteras, ett komplement till att skriva själv och/eller använda digital diktering. Med taligenkänning får både patienter och vårdpersonal tillgång till journalen tidigare, säger Nina Karlsson.
På seminariet lyfts ytterligare en kommande förändring, ”Att göra patient”, som innebär att man registrerar digitala checklistor om vad som ska göras med patienten vid olika tillfällen under dagen och vårdtiden. Enligt Nina Karlsson kommer detta att innebära att alla lappar och kom ihåg förflyttas till journalen och i stället blir digitalt.
– Här i Uppsala startade övergången från pappersjournal till e-journal för 20 år sedan. Det har inneburit en stor förändring i arbetssätt. Även i den elektroniska patientjournalen Cosmic har mycket utveckling skett. För att kunna hitta information i rätt tid är det viktigt att alla dokumenterar rätt och på samma sätt, framhåller hon.
När lärande seminarier introducerades på 1990-talet hade sjuksköterskor inte samma vana att dokumentera som exempelvis läkare och det behövdes utbildning om hur och vad som en sjuksköterska skulle dokumentera.
– I dag handlar frågeställningarna mer om vad som ska dokumenteras i det patientnära arbetet och av vilken profession, men också hur man gör det på ett strukturerat och korrekt sätt. Det handlar mycket om vilken information man vill ha ut från journalen och var man hittar den information man söker. Deltagarna under seminariet brukar få många idéer hur de kan göra och inblick i det nya som kommer, säger Nina Karlsson och fortsätter:
– En journal som är rätt strukturerad kan underlätta det dagliga arbetet för all hälso- och sjukvårdspersonal som ansvarar för vårddokumentationen. Det gäller dokumentationsansvariga sjuksköterskor, men också personer inom olika hälsoprofessioner, kvalitetssamordnare, läkare, verksamhetschefer, avdelningschefer och gruppchefer.
FAKTA: Taligenkänning i Region Uppsala
- Från att ha bedrivits som ett försök med ett begränsat antal användare inför Region Uppsala på bred front möjligheten att använda automatisk taligenkänning för att dokumentera i journalsystemet. Alla användare av Cosmic inom de tre vårdförvaltningarna får tillgång till funktionen.
- Tidigare har diktering varit något som framför allt varit tillgängligt för läkare, där medicinska sekreterare skrivit in anteckningen i journalsystemet.
- I och med taligenkänning får alla professioner möjlighet att tala in sina anteckningar i stället för att skriva. Det spar en hel del tid för många användare och innebär framför allt att journalanteckningen blir tillgänglig för övrig personal och för patienten direkt, utan fördröjning.
- Förvaltningarna har kommit olika långt i planeringen för införandet. På Akademiska sjukhuset har man definierat två olika huvudspår; ett för att hantera användare som aktivt hör av sig för att få funktionen och ett som kommer att arbeta mer strategiskt med en organisatorisk enhet i taget. I nuläget väntar ett antal enheter på att få starta.
- På Akademiska finns idag 350 aktiva användare, men antalet ökar snabbt. Nära vård och hälsa och Lasarettet i Enköping arbetar aktivt med sina respektive projekt. En del av arbetet är att sprida information och att utbilda användare, där lärandeseminariet är en viktig kanal.
Nyckelord
Kontakter
Nina Karlsson, vårdutvecklare inom vårddokumentation på Akademiska sjukhuset;
nina.karlsson@akademiska.se
072-145 34 77
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Region Uppsala har tillträtt Samariterhemmets sjukhus23.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I november klubbade regionfullmäktige köpet av delar av Samariterhemmets sjukhus från Samariterhemmet Diakoni. Nu har Region Uppsala tillträtt och därmed blir även köpesumman offentlig: 356 miljoner kronor.
Ändrade patientavgifter och biljettpriser efter årsskiftet27.12.2024 09:45:47 CET | Nyheter
Från den 1 januari 2025 ändras prislistan för patientavgifter i Region Uppsala. Då sänks också åldersgränsen för fri tandvård. Från den 8 januari gäller nya biljettpriser i kollektivtrafiken.
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum