Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Nominera forskningsprojekt till IVAs 100-lista

Dela

Nu är ansökan till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) 100-lista öppen. Till årets lista söker vi forskningsprojekt med tvärvetenskaplig inriktning inom exempelvis klimatomställning, återvinning och digitalisering. Listan ger forskningsprojekt ökade möjligheter att komma till faktisk nytta, genom samverkan med näringslivet.

Syftet med IVAs 100-lista är att sätta ljuset på samtida forskning, och underlätta för forskare och företag att hitta varandra och tillsammans skapa innovation och nya affärsmöjligheter.
Syftet med IVAs 100-lista är att sätta ljuset på samtida forskning, och underlätta för forskare och företag att hitta varandra och tillsammans skapa innovation och nya affärsmöjligheter.

– De senaste åren har IVA lyft fram över 300 forskningsprojekt. Vi vill hjälpa forskare och företag att hitta varandra för att skapa innovationer och nya affärsmöjligheter. Med IVAs 100-lista ökar vi forskningsprojektens synlighet och möjlighet att komma till nytta, säger Tuula Teeri, vd på IVA.

Årets tema är tvärvetenskap

Temat för årets 100-lista är tvärvetenskap. De forskare och forskarteam vi söker ska ha sin bas inom vetenskapsområdet teknik eller ekonomi vid ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut och arbeta tvärvetenskapligt för att lösa brännande samhällsproblem och stärka näringslivets konkurrenskraft. Forskningsprojekten ska dra nytta av kunskap, perspektiv och metoder från flera olika vetenskapliga discipliner för att hitta innovativa lösningar på komplexa problem. Exempel på några områden där forskningen kan adressera utmaningar och behov är:

  • Omställningen till ett fossilfritt och cirkulärt näringsliv och samhälle.
  • Smart, hållbar, effektiv och cirkulär utvinning/återvinning av råvaror och energieffektivisering.
  • Nya produktionsprocesser och utveckling av nya regelverk.
  • Utveckling av gröna och blå näringar mot en resurseffektiv bioekonomi.
  • Digitalisering inom industri och offentlig förvaltning med hjälp av teknologier som till exempel AI och 5G för ökad effektivitet, kvalitet, kundanpassning med mera - inklusive forskning kring nya affärsmodeller.

Ansök senast den 15 augusti 2024

En grundläggande förutsättning för att komma med på 100-listan är att forskningen håller en god vetenskaplig kvalitet. Projektet kan befinna sig såväl i en tidig som mer mogen fas, men ha en tydlig potential att inom en överskådlig tid skapa nytta i näringslivet eller i andra delar av samhället.

Ansök eller nominera här

Om 100-listan

Syftet med IVAs 100-lista är att sätta ljuset på samtida forskning, och underlätta för forskare och företag att hitta varandra och tillsammans skapa innovation och nya affärsmöjligheter. IVAs 100-lista lanserades i samband med IVAs 100-årsjubileum 2019, därav namnet. Initiativet drivs i samarbete med Vinnova, Sting, Patent- och registreringsverket PRV, Voima Ventures, KK-stiftelsen, Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Sveriges högskolor och universitet. Årets 100-lista offentliggörs i november 2024.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

IVAs vd Tuula Teeri.
IVAs vd Tuula Teeri.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många13.6.2024 13:15:17 CEST | Pressmeddelande

Att utforma en ”grön industripolitik” är svårt och kräver långsiktighet, där satsningarna bör göras stegvis. Åtgärder för att stödja en grön omställning bör bygga på transparens, tydliga utvärderingskriterier och väldefinierade skäl. Det är några av slutsatserna i ett nytt kunskapsunderlag om de pågående industrisatsningarna i norra Sverige som Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, tagit fram.

Industrisatsningarna i norra Sverige – vad säger forskningen?4.6.2024 08:42:45 CEST | Pressinbjudan

De stora industrisatsningarna på fossilfri produktion i norra Sverige saknar motsvarighet i modern svensk industrihistoria. Statens roll och agerande har lett till en livlig debatt och industripolitiken har fått större fokus. Medier är välkomna till IVAs seminarium den 13 juni där vi presenterar ett kunskapsunderlag för att bidra till debatten med kunskap och insikter baserade på forskning.

Sylvia Schwaag Serger ny vd för IVA3.6.2024 17:18:22 CEST | Pressmeddelande

Idag fattade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny vd för IVA. Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVAs avdelning Utbildning och forskning. Sylvia Schwaag Serger har doktorerat i ekonomisk historia vid London School of Economics och har en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer från Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS).

Grön omställning kräver ny mineralstrategi21.5.2024 09:04:23 CEST | Pressmeddelande

Sverige behöver en ny mineralstrategi för att hantera den ökade utvinning av metaller och mineral som omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle innebär. Strategin behöver ta de ökade behoven som utgångspunkt och hantera de mål- och intressekonflikter som dessa medför. Inte minst behöver samhällen med gruvverksamhet kompenseras bättre än idag. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye