Läkemedelsverket

Säkra solskyddsvanor viktigt även i Sverige

Dela

Bara var tredje svensk använder i första hand skugga och kläder för att skydda sig mot solens strålar. Var tionde svensk använder inte solskyddsprodukter alls. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket beställt.

Tonåring läser i skuggan sittande på en stol
Det allra bästa sättet att skydda sig mot solen är att vistas i skugga och använda skyddande kläder. Foto: Johnér

Varje år konstateras cirka 60 000 hudcancerfall i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig. Det allra bästa sättet att skydda sig är att vistas i skugga och använda skyddande kläder. Solskyddsprodukter kan vara ett bra komplement, men är inte ett frikort för att stanna i solen hela dagen.

– Att inte skydda sig alls är en dålig idé. Många känner till att solens strålar kan orsaka cancer och att kläder skyddar mot solens strålar. Trots det är det få som skyddar sig tillräckligt bra, säger Sofia Bodare, utredare vid Läkemedelsverket.

Skugga och kläder det bästa solskyddet

I undersökningen var det bara var tionde svarande som en solig dag tar med sig solskyddsprodukter och smörjer in sig 2–3 gånger om dagen. Var femte smörjer in sig igen när hen blir svettig eller badar.

– Vår rekommendation är att i första hand använda kläder som skydd och att vistas i skuggan när solen är som starkast, men gärna oftare än så. Om du använder solskydd som komplement behöver du smörja dig med en riklig mängd innan du går ut och sedan upprepa insmörjningen flera gånger under dagen, säger Sofia Bodare.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 11–17 april 2024 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1023 intervjuer med svenska allmänheten i åldern 18-84 år.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye