Region Uppsala

Wikområdets rika historia digitaliseras och tillgängliggörs

Dela

Region Uppsala lanserar Upptäck Wik - en interaktiv karta som bjuder in invånarna att uppleva och utforska historien, naturen och kulturen i Wikområdet. Tjänsten är tillgänglig från och med den 18 maj via Region Uppsalas webbplats.

Upptäck Wik är en interaktiv karta som guidar besökarna till sevärdheter, berättelser och intressanta platser på Wik. Tjänsten erbjuder även digitala rundturer som binder ihop utvalda infopunkter och är anpassade efter teman. Utöver det, innehåller tjänsten fördjupningar om Wikområdets historia, naturvärden och biologiska kulturarv.

-Wikområdet bär på en rik historia samtidigt som det är en plats för rekreation, möten, naturupplevelser och kultur. Det är en plats att vara stolt över och genom den interaktiva kartan skapar vi förutsättningar för att fler ska upptäcka och lära sig mer om vad området har att erbjuda, säger Helene Zeland Bodin (C), ordförande i kulturnämnden”.

Satsningen är en del av Region Uppsalas utveckling av Wikområdet som en mötesplats för natur och kultur. Genom Upptäck Wik öppnas dörrarna till områdets rika natur- och kulturvärden samtidigt som kunskapen sprids på ett tillgängligt sätt för både nybörjare och erfarna besökare.

Navet för tjänsten är Region Uppsalas egen webbplats där invånarna kan ta del av service i området och berättelser om exempelvis barockträdgården, gammelträden och slottets historia. Upplandsmuseet och Upplandsstiftelsen har tillsammans bidragit med innehåll och expertis i framtagandet av kartans innehåll.

-Vi tror att satsningen gör att fler upptäcker hur mycket Wik har att erbjuda både kultur- och naturintresserade, säger Johannes Ehnsmyr, strateg, Region Uppsala.

Under 2024 planerar Region Uppsala att ytterligare utöka tjänsten med ännu mer information och fler digitala rundturer.

Från och med den 18 maj är tjänsten tillgänglig via Region Uppsalas webbplats. Tjänsten är nåbar via mobil men även via desktop för de som vill fördjupa sig utan att besöka området.

Nyckelord

Kontakter

Helene Zeland Bodin (C)Ordförande i Kulturnämnden

Tel:018-617 05 62

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Region Uppsala höjer ersättning till vårdpersonal som flyttar sin semester12.6.2024 11:40:00 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala har beslutat att höja ersättningen till medarbetare i vården som skjuter på sin semester. Ersättningen blir 17 000 per flyttad vecka för alla mot i april beslutade 15 000 kronor för medarbetare vid ambulansen och 12 000 för övriga. Beslutet fattades av regiondirektören Johan von Knorring onsdagen och gäller för de som flyttar sin semester utanför semesterperioden 1 juni-31 augusti.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 28 maj28.5.2024 17:02:09 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala vidtar åtgärder för att nå en ekonomi i balans Prognosen för Region Uppsalas årsresultat försämrades ytterligare mellan mars och april månad, och pekar nu mot ett resultat på drygt minus 1,5 miljarder kronor. Därför beslutade regionstyrelsen idag att Region Uppsala ska vidta åtgärder. Bland annat ska antalet anställda minskas, och kostnader för tjänsteresor, övernattningar, möten och konferenser ska också minska. Region Uppsala försämrar alltså sin årsprognos, efter april månads utgång, till drygt minus 1,5 miljarder kronor för helåret 2024. Det är en försämring med 145 miljoner kronor sedan föregående månad. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets prognostiserade balanskravsresultat minus 1 033 miljoner kronor, vilket är 1 033 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Prognosförsämringen ligger främst inom sjukhusstyrelsens verksamhet och beror på höga kostnadsnivåer, samt långsammare effekt av kostnadsminskande åtg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye