Länsförsäkringar

Äldre partner? - Bästa knepen för tidig pension

Dela

Många väljer att synka sin pensionering med sin äldre partner för att kunna njuta av ledig tid tillsammans medan man fortfarande har ork och energi. Men innan du tar det stora steget bör du vara medveten om de ekonomiska konsekvenserna med en tidig pension. Länsförsäkringars pensionsekonom, Trifa Chireh, har räknat ut hur mycket den som går i tidig pension kan gå miste om varje månad.

Att gå i pension tidigt kan innebära en betydligt lägre pension jämfört med om du hade fortsatt arbeta fram till 66 års ålder.

-Tidpunkten för pensionering är en viktig faktor att beakta när du planerar din pension. Enligt våra beräkningar kan en tidig pensionering vid 63 års ålder i stället för 66 års ålder innebära en minskning på 4 700 kronor per månad för resten av livet för en person med en lön på 35 000 kr, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Hon påpekar också att kvinnor oftare väljer en äldre partner och därför är mer drabbade av inkomstbortfallet:

- Enligt statistik är gifta kvinnor nästan tre år yngre än sina män. Många drömmer säkert om att gå i pension samtidigt som sin partner och har man då en äldre make går man miste om många tusenlappar i månaden och man betalar dessutom högre skatt på pensionen man tar ut. Tyvärr blir det då ”dubbelfel” då kvinnor har lägre pension än män och i stället skulle behöva jobba några år extra för att på så sätt öka sin pension.

Om du vill gå i pension tidigare kan det krävas en noggrann planering inför pensioneringen, säger Trifa Chireh:

- Stresstesta din ekonomi genom att leva på din pensionsinkomst under några månader. Om det täcker dina utgifter kan du kanske gå i pension tidigare. Planera för eventuella händelser som skilsmässa eller dödsfall, om din partners inkomst är avgörande för din ekonomi. Vid stor åldersskillnad kan det vara bra att ni tidigt sätter upp ett sparande.

Så stort blir inkomstbortfallet per månad för den som tjänar mellan 29 000 kr – 45 000 kr

Lön, brutto per månad

Total pension vid 63 år, brutto

Total pension vid 64 år, brutto

Total pension vid 65 år, brutto

Total pension vid 66 år, brutto

29 000 kr

14 600 kr

15 400 kr

16 300 kr

19 800 kr

35 000 kr

17 600 kr

18 600 kr

19 700 kr

22 300 kr

45 000 kr

22 600 kr

24 000 kr

25 300 kr

26 800 kr

Källa; Länsförsäkringar

Idag får man ta ut allmän pension när man är 63 år. Men om två år kommer man få göra det först från och med att man blir 64 år. Samtidigt har man också rätt att fortsätta jobba tills man är 69 år gammal. Lägsta ålder för att ta ut garantipension har höjts till 66 från tidigare 65. 

Nackdelar med att gå i tidig pension

 • Pensionen blir lägre eftersom din tid som pensionär blir längre.
 • Skatten blir högre. Att gå i pension tidigare än det år man fyller 67 år är dessutom en skattefälla. Du som är egenföretagare får från januari det år du fyller 67 år sänkta sociala avgifter till 10,21 procent. 
 • En del tjänstepension går inte att ta ut samtidigt som du jobbar vidare. Den allmänna pensionen är väldigt flexibel, den kan du ändra och pausa när du vill under utbetalningstiden och arbeta samtidigt. Tjänstepensionen kan du plocka ut redan från 55 och välja utbetalningstid – men regler styr ofta hur mycket du får jobba samtidigt som du tar ut din tjänstepension och utbetalningen går inte att stoppa när den väl börjat. Detta hindrar möjligheten att ångra sig.

 

Fördelar med att gå i tidig pension

 • Ork och energi att göra det man har drömt om
 • Mer tid med familjen
 • Man sliter inte ut kroppen.
 • Hör du till dem som har din tjänstepension i det gamla systemet, ITP2, finns även det som heter kollektiv slutbetalning. Då får du gå när du är 62 år och en månad – och få pengar inbetalda till tjänstepensionen precis som om du hade jobbat fram till du fyllt 65.
 • Du får pensionärsrabatt
 • För dig med enskild näringsverksamhet, (ej aktiebolag) sänker du dina sociala avgifter till 10,21 procent.  från 64 år (eller från 63 år om du är född i januari) förutsatt att du tar ut hela din allmänna pension under hela inkomståret. 

 

Trifas tips:

 • Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension och gör en pensionsprognos med olika pensionsåldrar för att se hur mycket pensionen blir per månad.
 • Forskning visar att 70 är det nya 50 och vi lever allt längre – en helt fantastisk utveckling. Tar du ut pensionen tidigt kommer du att ha en lägre pension att leva på för resten av ditt liv.
 • Stresstesta din ekonomi genom att prova att leva på den inkomst du kommer få i pension i några månader. Då blir det tydligt hur din ekonomi kommer att bli och vilka förändringar du kan behöva göra.
 • Det är viktigt att ha en plan när det är stor skillnad i ålder eller inkomst för den delen tex vad som händer med ekonomin vid en eventuell skilsmässa eller om din partner dör. Pensionen ska du leva på resten av livet och därför måste du tänka långsiktigt.
 • Förvalta din tjänstepension och ge den lite kärlek. Se regelbundet över dina fondval eller ändra befintliga val inom tjänstepensionen hos det valda pensionsbolaget för att på så sätt öka möjligheten till högre avkastning och högre pension.
 • Börja spara till pension. Privat sparkapital kommer göra livet som pensionär lättare. Det handlar alltså om att börja spara till pensionen tidigt! Eller gå ner väsentligt i levnadsstandard med minskad konsumtion. Ju tidigare du börjar, desto mer tid har dina pengar att växa. Genom att månadsspara kan även mindre belopp över tid bli till stora kapital med hjälp av ränta på ränta-effekten. Vill du ha 500 000 kr i privat pensionskapital så ska du ha sparat ca 3000kr/mån i 10 år.
 • Är du egenföretagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension. Se därför till att utnyttja avdragsmöjligheten och spara tillpensionen. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

 

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye