IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Regioner och kommuner behöver en grundkurs i kemi

Dela

SVT har uppmärksammat att flertalet kommuner och regioner har ingått avtal med ett företag som säljer kemikaliefritt vatten för städning av förskolor, sjukhus och äldreboende. Det är inte bara en kostsam affär för skattebetalarna, det skulle i värsta fall kunna bli direkt farligt för dem som vistas på platserna konstaterar IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.

Kristina Neimert Carne, ansvarig kemikaliefrågor IKEM.
Kristina Neimert Carne, ansvarig kemikaliefrågor IKEM. Fotograf: Bengt Säll

– För det första är 96 procent av alla varor som tillverkas beroende av kemi och så även detta städvatten, för det andra krävs tensider för att kunna ta bort bakterier och lösa fetter. Det är molekyler som är designade för att rengöra. Kemikalier finns för att de fyller viktiga funktioner, och det ska vi vara tacksamma för, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.

Svensk innovations- och kemiindustri arbetar enligt europeisk kemikalielagstiftning, vilken tillhör en av världens strängaste kemikalielagar. Trots det fokuserar såväl regeringen som våra lokala beslutsfattare mer på ytterligare reglering än att skapa förutsättning för utveckling och innovation av ny hållbar kemi.

– Det finns en låg kunskap om kemikaliers funktioner för vår hälsa, välfärd och moderna livsstil. För att inte gå miste om samhällsviktiga funktioner behöver kemikaliepolitiken fokusera mer på forskning och tillsyn, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.

– Även kommuner och regioner behöver skapa sig en större förståelse för ämnens betydelse för att kunna göra ansvarsfulla upphandlingar för invånarna. Gör om och gör rätt, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM kräver omedelbara åtgärder för ökad elproduktion18.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Industrins elbehov ökar med 88 TWh fram till 2035. Det motsvarar ytterligare nästan två tredjedelar av Sveriges nuvarande elanvändning. Det tidigare prognostiserade tillkommande elbehovet om 70 TWh till år 2030 har senarelagts till år 2032 med anledning av bristerna i svensk elproduktion och elnätskapacitet. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av SKGS – ett energisamarbete mellan de elintensiva industriernas branschorganisationer. IKEM kräver nu mindre snack och mer verkstad från politiken.

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye