Lantbrukarnas Riksförbund

Grunden för framtidens folkrörelse är lagd

Dela

Idag skriver LRF historia. Genom att modernisera LRFs stadgar har riksförbundsstämman säkerställt en folkrörelse för framtida näringspolitiska arbete, samtidigt säkrat varje medlems demokratiska rättigheter.

Palle Borgström LRFs förbundsordförande
Palle Borgström LRFs förbundsordförande Copy: LRF. Fri att använda

Många viktiga frågor för LRFs medlemmar avgörs på kommunnivå. Med nya stadgar för LRF och en förändring i roller och ansvar kan LRFs förtroendevalda i kommunavdelningar arbeta mer fokuserat kring opinionsbildning och påverkansarbete inom det gröna näringslivet.

Förändringen innebär att LRF säkerställer alla medlemmars demokratiska rättigheter genom motionsrätt samt att välja sina företrädare. Det innebär också att kommunavdelningarna får en förstärkt roll och utser fullmäktige till regionstämman i stället för – som tidigare – lokalavdelningarna. 

Medlemmarna, och särskilt yngre medlemmar, vill se en förändring i mötesformerna med en tydlig vilja att kunna engagera sig i specifika frågor, utan att behöva engagera sig i en styrelse. Moderniseringen av stadgarna möjliggör för nya former för dialog och nätverkande. 

Fakta
Riksförbundsstämmans beslutet handlar om nya stadgar för LRFs ideella förening samt anpassade stadgar för LRFs ekonomiska förening.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Trenden fortsatt uppåt för det gröna näringslivet17.6.2024 12:52:59 CEST | Pressmeddelande

Under andra kvartalet 2024 fortsätter återhämtningen i det gröna näringslivet och landar sammantaget i en svagt positiv syn på den framtida konjunkturen. Det visar konjunkturmätaren Grönt Näringslivsindex från Lantbrukarnas Riksförbund. ”Får vi ett bra odlingsår, en stärkt samhällsekonomi och fler räntesänkningar från Riksbanken så kan vi förhoppningsvis se ett ännu bättre resultat under tredje kvartalet”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye