Snöskoterutbildare får tillståndet återkallat
En snöskoterutbildare har överskridit antalet tillåtna deltagare per utbildningstillfälle rejält: ”Det är allvarligt och kan innebära att elever inte får nödvändiga kunskaper och färdigheter. Eleverna har rätt att få goda förutsättningar för att klara de krav som ställs för att köra snöskoter på ett säkert sätt,” säger Björn Strandh, sektionschef vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen återkallar nu en snöskoterutbildares tillstånd att bedriva utbildning. Efter att ha fått in flera anonyma anmälningar om att antalet elever vid de teoretiska kurstillfällena var högre än tillåtet, inleddes i februari i år en tillsyn av företagets utbildning för att få förarbevis för snöskoter.
Företagets utbildning är upplagd så att teoridelen sker digitalt vid två utbildningstillfällen. Den praktiska delen kan sedan göras i Ås, Edsådalen, Gävle, Strömsund, Sysslebäck, Transtrand, Vemdalen eller Åre.
Transportstyrelsen var med vid två digitala utbildningstillfällen och kunde då konstatera att 49 elever deltog, det högsta tillåtna antalet är 16. Ingen identitetskontroll gjordes av deltagarna för att säkerställa att rätt person närvarande och verkligen deltog i utbildningen. Dessutom har brister upptäckts vad gäller utbildningens kravställda innehåll och företagets förande av elevregister. Företaget har också rapporterat till Transportstyrelsen att elever genomfört utbildningen, trots att de obligatoriska praktiska momenten inte hade genomförts.
– Inom förarutbildningen är det viktigt att man som tillståndshavare tar ett stort egenansvar, att man kontrollerar och säkerställer att verksamheten bedrivs enligt reglerna. Det bidrar både till sund konkurrens och främjar trafiksäkerheten, säger Björn Strandh.
Viktigt att öka regelefterlevnaden
Utbildningen till förare av snöskotrar är tillståndspliktig och reglerad i föreskrifter med stöd i lagen om utbildning till förare av mopeder, snöskotrar och terränghjulingar (2009:121).
Tillsynen har visat att företaget inte följt gällande föreskrifter. Enligt Transportstyrelsens bedömning är avvikelserna ”graverande för det allmännas krav på god utbildning och de föreskrivna kravens betydelse ur trafiksäkerhetssynpunkt”. Det finns därför grund för att återkalla företagets utbildningstillstånd. Beslutet om återkallat tillstånd gäller omedelbart.
– Det är tydligt att vi behöver fortsätta att arbeta för att öka regelefterlevnaden. Inte minst genom att kontrollera att tillståndshavarna följer sin undervisningsplan och bedriver en god utbildning, en viktig del i det arbetet är vår samverkan med olika branschorganisationer, säger Björn Strandh.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seTransportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Uppdaterad: Omfattande körkortsförändringar på gång27.3.2025 19:25:26 CET | Nyheter
EU förväntas inom kort fatta formellt beslut om ett nytt körkortsdirektiv som kommer att innebära ändringar på körkortsområdet. Efter beslutet ska Sverige ta ställning till hur direktivet ska implementeras i de svenska regelverken. Direktivet innehåller bland annat en ny körkortsbehörighet – B1, som kan ge en person med 15 års ålder rätt att köra en ”fartsänkt bil”. En annan förändring är att det blir möjligt att ta körkort från 17 års ålder (med beledsagare). Samtidigt ska körkortet finnas i digital form. Reglerna är med några undantag tänkta att införas under 2028 och börjar gälla 2029.
13 personer omkom i trafiken i februari17.3.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Under februari har 13 personer mist livet i trafiken, 9 män och 4 kvinnor. 747 personer har skadats under samma period. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
Förtydligande – alkohol och återkallelser av körkort10.3.2025 16:13:13 CET | Nyheter
Flera medier har under den senaste tiden rapporterat om Transportstyrelsens arbete med att pröva och återkalla körkort med anledning av misstänkt alkoholmissbruk eller alkoholöverkonsumtion hos körkortsinnehavare. Rapporteringen har i viss utsträckning varit missvisande och onyanserad, och Transportstyrelsen ser därför ett behov av att förtydliga hur reglerna ser ut.
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik26.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum