IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Naturvårdsverkets besparingar väcker oro i näringslivet

Dela

Naturvårdsverket meddelade den 1 februari att myndigheten behöver göra neddragningar motsvarande 65 miljoner kronor och att de därför skulle varsla 65 anställda om uppsägning. IKEM skriver, tillsammans med 15 andra branschorganisationer, ett brev till regeringen att expertmyndighetens kompetensförlust kommer att drabba näringslivets konkurrenskraft och klimatomställning negativt.

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM Fotograf: Bengt Säll

Naturvårdsverket är en viktig aktör för näringslivet. Myndigheten har en nyckelroll i att stötta omställningsarbetet och samtidigt skapa förutsättningar för tillväxt och innovation, bland annat genom:

  • Säkerställa implementeringen och efterlevnaden av EU-lagstiftning så det blir tydligt hur lagstiftningarna ska genomföras i Sverige
  • Stöd och vägledning till näringsliv och tillsynsmyndigheter i syfte att skapa en likvärdig tolkning av lagstiftning
  • Klimatklivet

– Vi är oroliga för att innovations- och kemiindustrin kommer drabbas mycket negativt med anledning av neddragningarna. Industrin vill och kan ställa om, men det ställer höga krav på att myndighetssverige effektivt kan förklara reglerna för enskilda företag. När klimathotet växer och industrin vill ställa om är det inte läge att spara på samhällsfunktioner, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef och undertecknare av brevet, IKEM.

Den kommande förpackningsförordningen (PPWR) med kvotplikter om återvunnen plast är ett konkret exempel i närtid som ställer höga krav på medlemsländerna och dess expertmyndigheter.

– Bara sett till svensk plastindustri kan vi konstatera att omställningstakten behöver öka rejält. För att få tillgång till tillräcklig mängd återvunnen råvara krävs en strukturomvandling av hela samhällets avfallshantering. När expertis på Naturvårdsverket försvinner riskerar Sverige försena omställningen och förlora konkurrenskraft, säger Henrik Oxfall, ansvarig plastfrågor, IKEM.

Brevet finns bifogat.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Henrik Oxfall, ansvarig plastfrågor IKEM.
Henrik Oxfall, ansvarig plastfrågor IKEM.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye