SOS Alarm Sverige AB

Nu lanseras Sms-livräddare i Dalarna

Dela

Den 23 maj 2024 ansluter Dalarna som den fjortonde regionen i landet till systemet Sms-livräddare. Systemet larmar frivilliga med kunskap i hjärt-lungräddning till misstänkta hjärtstopp utanför sjukhus. Larmet kommer via en app, som visar vägen till den drabbade och var de närmaste hjärtstartarna finns.

HLR-kurs med flera deltagare

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm larmas upp till 30 frivilliga som befinner sig i närheten av den drabbade. Syftet är att påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt i väntan på ambulans och räddningstjänst. Varje minut räknas vid hjärtstopp och chansen att överleva ökar ju snabbare den drabbade får hjälp.

– För varje minut som går minskar chansen till överlevnad med 10 procent om den drabbade inte får hjälp. Snabbt larm och tidig hjärt-lungräddning ökar möjligheten att överleva. Att larma frivilliga stärker kedjan som räddar liv, säger Patrik Glantz, Avtalsansvarig Vård Norr hos SOS Alarm.

Alla myndiga medborgare som har kunskap i hjärt-lungräddning uppmuntras ansluta sig till systemet genom att ladda ner appen. För att registrera sig som frivillig livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning.

– Dalarna blir den fjortonde regionen i Sverige som ansluter sig till systemet. Jag är glad att vi har chansen att tillsammans rädda fler liv i vår region. Nu vill vi uppmana fler frivilliga att registrera sig i appen, särskilt på landsbygden där blåljusen kan ha längre framkörningssträcka, säger Lena Söderqvist, projektledare för Sms-livräddare i Region Dalarna.

Regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD) har länge drivit frågan och ser mycket fram emot lanseringen. Förutom att rädda liv hoppas hon att Sms-livräddare även kan leda till en ökad trygghet hos medborgarna och en höjd beredskap inför samhällskriser.

– Genom att införa detta ger vi förutsättningar för frivilliga att hjälpa sina medmänniskor, vilket vi vill uppmuntra. Fler behöver lära sig HLR och kunna gripa in. Då bidrar man inte bara till överlevnaden utan också till vår allas trygghet och förmåga att hantera framtida krissituationer, säger Birgitta Sacrédeus (KD).

Idag finns över 150 000 registrerade frivilliga livräddare i Sverige, varav fler än 2500 redan är registrerade i Dalarna, redo att svara ja på larm när någon i närheten fått hjärtstopp.

– Enligt internationell forskning och guidelines rekommenderas alla regioner och länder i Europa att införa system som Sms-livräddare för att rädda fler liv vid hjärtstopp utanför sjukhus. När nu Dalarna är med på tåget kan systemet trygga cirka 75 % procent av Sveriges befolkning. Det är riktigt bra, säger Jessica Holmström, marknadsansvarig för Sms-livräddare. 

Mer information om Sms-livräddare finns på SOS Alarms webbplats, 1177 och smslivraddare.se

Kontaktpersoner:

Region Dalarna: Lena Söderqvist, projektledare, 073-074 04 28.
SOS Alarm: Douglas Norström, ansvarig press- och samhällsfrågor, 08-205 307.
Sms-livräddare/Heartrunner: Jessica Holmström, marknadsansvarig, 070 854 73 10.

Kontakter

SOS Alarm verkar för ett tryggare Sverige för alla

SOS Alarm har en unik verksamhet. Vi vet hur Sverige mår, i realtid. Dygnet runt, året om hanterar vi larm och koordinerar hjälpresurser vid olyckor, kriser och störningar. På uppdrag av svenska staten ansvarar vi för nödnumret 112 och har en central roll i samhällets krisberedskap.

Genom vår tillgång till lägesbilder, information, avancerad teknik och effektiva system kan vi erbjuda ett tjänsteutbud och ett helhetsperspektiv inom larmhantering som ingen annan har. I nära samverkan med våra kunder och partners stärker vi den svenska trygghetskedjan.

SOS Alarm ägs av oss alla gemensamt – genom staten och alla Sveriges kommuner och regioner. Tillsammans skapar vi ett tryggare Sverige för alla, nu och i framtiden.

Följ SOS Alarm Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SOS Alarm Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye