IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Svenska regeringen passiv inför kemiindustrins framtid

Dela

Idag träffas EU:s näringslivsministrar i möte i Bryssel. Kemiindustrins framtida konkurrenskraft är en av punkterna på dagordningen tack vare ett initiativ från andra medlemsstater. De vill ha reformer för kemiindustrins övergång till fossilfritt, men den svenska regeringen åker dit utan att ha tagit ställning.

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM Fotograf: Bengt Säll

En avgörande framtidsfråga för innovations- och kemiindustrin ska upp på dagordningen på dagens konkurrenskraftsråd. Delegationerna från bland annat Nederländerna och Frankrike skriver i ett brev till kommissionen att de kräver EU-gemensamma reformer som möjliggör för kemiindustrin att stoppa användningen av fossila råvaror och ersätta det med cirkulärt och biobaserat kol. Men den svenska regeringen har valt att inte ta ställning.

– Ett hårt slag mot industrin, svensk konkurrenskraft och klimatet. Kolråvaran är en avgörande byggsten för kemiindustrin, och således för alla värdekedjor inom industrin. Majoriteten av allt som tillverkas innehåller kol och det blir inga elkablar, vindkraftverk eller bilar utan kol. Det är inte mindre än en skandal att en svensk näringslivsminister åker till Bryssel utan att vilja stödja varken näringslivet eller omställningen, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.

För att svensk kemiindustri ska kunna bli fossilfri saknas det idag närmare 15 miljoner ton hållbart kol. Utan politiska reformer för att säkra kemiindustrins råvaruförsörjning i framtiden riskerar vi såväl svensk konkurrenskraft, som jobb och välfärd.

– Vi har vid flertalet tillfälle påtalat utmaningarna om råvaruförsörjningen för regeringen, men mötts av ointresse och tomma blickar. Nu kräver vi svar av statsrådet Ebba Busch: Varför ställer sig Sverige inte bakom brevet till kommissionen? Har ni övergett målet om fossilfritt?, säger Malin Johansson, ansvarig för klimat- och energipolitik, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye