Svenska kyrkan

Tomas Andersson Wij skriver Ärkebiskopens fastebok 2025

Dela

Författare till 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok är sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij.

Sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij skriver Ärkebiskopens fastebok 2025. Foto: Dennis Wernersson.

– Jag är mycket glad över att presentera författaren till nästa års fastebok. Fastan är en tid för eftertanke och fördjupning och boken ska bidra till detta. Tomas Andersson Wij är en utomordentligt begåvad författare som berör genom sitt sätt att berätta. Jag är övertygad om att hans bok kommer att bli till glädje för många, säger ärkebiskop Martin Modéus.

– Jag hade aldrig skrivit den här boken om inte ärkebiskopen hade bett mig. Jag är mer hemma i det poetiska språket, och det finns ett skydd där. Nu visar jag mig verkligen. Jag har flera gånger vaknat mitt i natten, velat radera allt och dra mig ur, säger Tomas Andersson Wij, och fortsätter:
– Men skrivandet har också varit lustfyllt. En oväntad möjlighet att få konkretisera erfarenheter, bilder och idéer som har format mig.

Tomas Andersson Wij öppnar 2025 års Fastebok så här:
Fastan handlar om att avstå.
Det har jag aldrig varit bra på.
Mat, dryck, flärd och utsvävningar.

Arga mejl till rockrecensenter.
Allt har jag unnat mig.

Årets fastebok blandar fragment med små essäer. Med fastan som utgångspunkt försöker Tomas Andersson Wij ta reda på om han kan kalla sig kristen. Han skriver om den moderna människans vägar till Gud, om hur vår tids politiska depression löper parallellt med ett nyväckt intresse för det dionysiska. Han berättar historien om den väckelse inom Svenska kyrkan som han var och startade i Allhelgonakyrkan i Stockholm på 90-talet. Och genom hela texten finns brottningen med språket, det språk han är beroende av men som aldrig kan fånga mysteriet.

Boken, som är den 13:e fristående boken i serien Ärkebiskopens fastebok, utkommer i januari och ges ut av Verbum. Ärkebiskopens fastebok har etablerats som en vägvisare under fastan. Syftet är att årligen ge ut en bok med olika författare som inbjuder till eftertanke och andlig fördjupning. En bok som kan läsas enskilt eller tillsammans. För varje sålt exemplar går tio kronor till Act Svenska kyrkan.

Under Bokmässan i Göteborg kommer ärkebiskop Martin Modéus och Tomas Andersson Wij samtala om fasteboken vid två tillfällen torsdag den 26 september. Dels på Se människan-scenen klockan 13.30 och sedan i Göteborgs domkyrka klockan 19.00. Kvällsprogrammet bjuder på boksamtal under ledning av kulturskribent Kristina Lindh och musik av Tomas Andersson Wij.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tomas Andersson Wij
Tomas Andersson Wij
Ladda ned bild

Om Svenska kyrkan

Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.

Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.

Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.

Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.

Statistik i konthet

  • Nästan 300 000 gudstjänster
  • 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
  • 250 000 konsertbesökare
  • 109 000 hembesök av präst eller diakon
  • 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner 
  • 61 300 kyrkliga begravningar
  • 90 000 körsångare i alla åldrar
  • Sveriges femte största skogsförvaltare

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye