DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Vallokalerna måste vara tillgängliga

Dela

Inget nytt problem – DHR får rapporter vid varje val om hinder för röstning.

Ken Gammelgård, förbundssekreterare DHR.
Ken Gammelgård, förbundssekreterare DHR. Foto: Anna Drvnik.

– Båsen för röstning har oftast för höga bord, berättar Lars-Göran Wadén. Det är verkligen dumt och onödigt. De flesta skulle kunna sätta sig vid låga bord, men många kan inte resa sig för att nå upp till höga bord, till exempel vi som använder rullstol. Tillgängligt skulle göra det bättre för alla, inte sämre för någon.

Lars-Göran Wadén, som arbetar med tillgänglighetsfrågor för DHR, har också uppmärksammat bristande tillgänglighet för människor med nedsatt syn, bland annat i vallokaler i Gävle.

– Självklart måste vallokalerna, och andra sätt att rösta, vara tillgängliga för alla, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.

– Våra medlemmar brukar ofta kolla extra på tillgängligheten i samband med val, och försöker väcka uppmärksamhet kring det som funkar dåligt. Vi måste tyvärr konstatera att Sverige har tagit mycket små steg mot ett valförfarande som är tillgängligt för alla, säger Åsa Strahlemo.

– Och detta brukar även gälla de politiska partierna, vars valstugor och info inte alltid görs tillgängligt, till exempel för personer som använder rullstol, säger Åsa Strahlemo.

Ken Gammelgård, förbundssekreterare för DHR, har också erfarenhet av problemen.

– Det är klart att det är väldigt irriterande när vallokaler och bås inte funkar för oss med nedsatt rörelseförmåga. Men på ett sätt har jag blivit van, det är ju ingenting som man ska acceptera men lite luttrad blir man genom åren.

– Det kan gälla till exempel trappor eller trappsteg, höga trösklar, trång möblering och inte minst de höga borden i röstningsbåsen, berättar Ken Gammelgård.

– Det här är ju problem som jag möter dagligen, i alla möjliga sammanhang så fort jag kommer utanför dörren. Bristande tillgänglighet utestänger oss från att delta i samhället. Men just när det gäller röstning så är det ett ännu mer tydligt grundläggande demokratiproblem, säger Ken Gammelgård.

– Jag deltog i en workshop i februari i år, om tillgänglighet vid val anordnad av NOD, Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället, tillsammans med Valmyndigheten, säger Ken Gammelgård. Då framförde jag bland annat att kommuner fortfarande använder sig av otillgängliga röstmottagningslokaler, otillgängliga röstningsbås som fortfarande förekommer – samt, inte minst problem att behålla valhemligheten för den som inte själv kan plocka åt sig röstsedlar, och också svårigheterna med att försöka kryssa i de minimala kryssrutorna, säger Ken Gammelgård.

– Det tar alldeles för lång tid att komma tillrätta med dessa problem. Vi måste kunna använda vår demokratiska rätt att rösta, inklusive valhemligheten, i alla vallokaler i alla kommuner, säger Ken Gammelgård.

Mer info:

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR: 070-508 80 29

Ken Gammelgård, förbundssekreterare DHR: 08-685 80 30, 073-807 80 30

Lars-Göran Wadén, ombudsman tillgänglighet DHR: 0707-66 24 09

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lars-Göran Wadén arbetar med tillgänglighetsfrågor på DHR.
Lars-Göran Wadén arbetar med tillgänglighetsfrågor på DHR.
Ladda ned bild
DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo
DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo
Ladda ned bild

DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye