Svenska kyrkan

Eviga frågor och dagsaktuella utmaningar på Bokmässan

Dela

I dag släpptes programmet för Bokmässan 2024. Svenska kyrkan lyfter såväl tidlösa existentiella frågor som dagens akuta utmaningar utifrån mässans teman Rymden och Sápmi.

Fullt vid Svenska kyrkans Se människan-scen, en vanlig syn på Bokmässan. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Fullt vid Svenska kyrkans Se människan-scen, en vanlig syn på Bokmässan. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

Rymden väcker frågor om ursprung, sammanhang och oändlighet. Det speglas också i Se människans program på årets Bokmässa. I seminarier som spänner från Harry Martinsons epos Aniara till Tintin-klassikern Månen tur och retur behandlas mötet mellan vetenskap, filosofi och religion, människans plats i kosmos och ansvaret för världen hon lever i.

Mässans andra tema Sápmi är ständigt aktuellt för Svenska kyrkan. Det har gått snart tre år sedan Svenska kyrkan bad det samiska folket om ursäkt i en ceremoni i Uppsala domkyrka, med en upprepning året därpå i Luleå domkyrka. Hur de åtaganden Svenska kyrkan gjort så här långt efterlevs lyfts i programpunkter som också tar upp det stora skogsinnehavet i Sápmi och hur konflikter med samiska intressen kan hanteras.

- Årets teman är inspirerande, med både eviga frågor och konkreta utmaningar som rör rättvisa här och nu och våra framtida livsvillkor. Det är värdefullt att kunna lyfta detta i Bokmässans sammanhang, säger Mikael Ringlander, programchef för Se människan på Bokmässan.

Författarmöten på Se människan-scenen
Som vanligt blir det också samtal om litteratur och livsfrågor på Svenska kyrkans Se människan-scen.  I år med ett drygt 60-tal författare, där Sofi Oksanen, Susanna Alakoski, Lars Lerin och Tomas Andersson Wij är några av namnen.

Jubileumskonsert med Tranströmer-dikter
Poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer var Svenska kyrkans gäst på Bokmässan 2012. Som en del av Bokmässans 40-årsfirande uppmärksammar Svenska kyrkan honom med ett seminarium och med en konsert i Göteborgs domkyrka med nya tonsättningar av hans dikter.

Litterär gudstjänst
Den traditionella litterära gudstjänsten på söndagen har i år temat Att hitta hem. Medverkar gör författarna Jonas Enander och Linnea Axelsson. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstad, och sänds direkt i Sveriges Radio P1.

Bokmässan äger rum 26-29 september. Årets teman är Sápmi och Rymden.

Här finns hela Svenska kyrkans program på Bokmässan.

Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye