Collectum

Ny rapport visar hur tjänstepensionens betydelse ökar

Dela

Idag får riksdagens samtliga ledamöter, pensionsgruppen, finansminister Elisabeth Svantesson och socialförsäkringsminister Anna Tenje rapporten ”Mer pension för pengarna - Så bidrar den svenska modellen till en starkare tjänstepension”. Rapporten, som är framtagen av arbetsmarknadens parter, lyfter fram hur tjänstepensionen ITP ger mer pension för pengarna och bidrar till välfärden. 

– Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. En trygg och effektiv tjänstepension med hög kvalitet och låga avgifter, det är en styrka för Sverige, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv och medförfattare till rapporten.

2,7 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag med kollektivavtal omfattas idag av tjänstepensionen ITP. Den nya rapporten, som är framtagen av PTK, Svenskt Näringsliv och Collectum, beskriver förutom tjänstepensionen också de försäkringar och skydd som ingår. ITP sjukpension kompletterar exempelvis ersättningen från Försäkringskassan. Ur ett samhällsperspektiv bidrar det till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

– Den som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP kan känna sig trygg med att få en riktigt bra tjänstepension. Det finns goda möjligheter att göra egna val inom ITP om man vill, men man behöver inte vara aktiv –systemet levererar oavsett, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK och medförfattare till rapporten.

Rapporten visar också att de kraftigt pressade avgifterna inom tjänstepensionen ITP innebär att sparkapitalet för en privat tjänsteman är väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet. Det kan handla om drygt 330 000 kronor mer, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Fakta om Tjänstepensionen ITP

Tjänstepensionen ITP administreras av Collectum och är ett resultat av ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. 2023 betalade svenska arbetsgivare in 60 miljarder kronor till ITP, vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.

Kontakter

Länkar

Om oss

Collectum administrerar tjänstepensionen ITP med målet att privatanställda tjänstemän ska få så hög pension som möjligt.

ITP omfattar 2,7 miljoner tjänstemän och vi förmedlar årligen ungefär 60 miljarder kronor i premier från 37 000 arbetsgivare med kollektivavtal.

Vi ägs av våra kunder som representeras av Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye