Länsförsäkringar

Hushållen förväntar sig lägre bolåneräntor

Dela

Svenskarna tror att deras rörliga snittränta på bolånet kommer att ligga på 3,53 procent om ett år. Det framgår av en ny undersökning av Länsförsäkringar, som tagit tempen på hushållens förväntningar på framtida räntor. – Hushållen förväntar sig betydande räntesänkningar det kommande året, vilket kan innebära ekonomiska utmaningar om sänkningarna försenas, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som ser risker med att man anpassar sin ekonomi för scenarier som kanske inte förverkligas.

Länsförsäkringar släpper i dag en ny undersökning om vad svenska hushåll tror om de rörliga bolåneräntornas utveckling på 1, 2 och 5 års sikt. *Undersökningen bifogas i sin helhet.

I undersökningen framgår att hushållen tror att de rörliga bolåneräntorna (snittränta = listränta - rabatt) kommer att ligga på 3,53 procent i maj 2025. Det skulle innebära en sänkning med cirka 1,2 procentenheter från dagens nivåer på 4,69 procent (Länsförsäkringars 3-mån snittränta).

Vid det senaste räntebeskedet den 8:e maj sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter och signalerade att två ytterligare sänkningar kan komma i år givet att inflationen inte blir överraskande hög eller om andra negativa händelser dyker upp i makromiljön.

-Riksbankens agerande och signaler är sannolikt något som hushållen plockat upp och som bidragit till deras bild om påtagligt lägre bolåneräntor på ett års sikt. Riksbanken har dock en relativt modest bild om hur mycket räntorna kan komma att sänkas. Det betyder att många svenskar, som räknar med stora sänkningar, kan bli besvikna eller hamna i en dålig ekonomisk sits med högre kostnader än väntat, säger Stefan Westerberg och ger ett exempel:

-Många vill nu kanske köpa det där efterlängtade sommarhuset, som kanske drar i väg i pris på grund av förväntat lägre räntor. Men om räntan inte sänks i den takt man räknat med kan det påverka hushållets totala ekonomi. Så mitt råd är att ha is i magen och alltid ta höjd för högre och även oväntade kostnader i sin privatekonomi.

Hushållens förväntningar på den rörliga bolåneräntan på 2 och 5 års sikt landade i maj månad på 3,25 procent respektive 3,18 procent.

Vad tror du att snitträntan för rörliga (3-månaders) bolån är om ett år?

feb-24

mar-24

apr-24

maj-24

Hushållens ränteförväntningar på 1 års sikt

3,91%

3,78%

3,66%

3,53%

Anm.: Snitträntan är listräntan minus eventuell rabatt, dvs den ränta bolånetagaren betalar i praktiken.

Anm.: Räntenivåerna är viktade genomsnitt.

 

Om undersökningen

Hushållens ränteförväntningar baseras på statistik från Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet.

Den senaste mätningen gjordes mellan den 6 maj - 15 maj 2024. 

I tider av osäkerhet, med förväntningar på lägre bolåneräntor, ger Stefan Westerberg några råd:

  • Räntorna är på väg ner men ingen vet med säkerhet hur mycket de sänks på ett eller två års sikt. Ta det säkra före det osäkra och var försiktig med att ta på dig för mycket skulder eller kostnader.
  • När du planerar att köpa en bostad är det klokt att ta höjd för högre räntor och stigande omkostnader.
  • Ta fram en långsiktig spara-strategi. I den mån räntorna sänks kan det vara smart att stegvis öka ditt sparande med pengar som tidigare gick till räkningar.
  • Om eller när räntan sänks kommer även räntan på fasträntekonton att minska. Fundera om det är dags att binda en del av dina sparpengar nu när räntan är fortsatt hög.

För ytterligare information kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44. Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Lena Bivner, pressansvarig, Länsförsäkringar. Tel. 08 – 588 40 000. lena.bivner@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 418 50, press@lansforsakringar.se

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye