Gothenburg Horse Show

Ökad turism och stora ekonomiska värden till Göteborgs näringsliv i samband med Gothenburg Horse Show

Dela

När Gothenburg Horse Show genomfördes i februari 2024 besökte över 72 000 personer Scandinavium och det populära ridsportevenemanget. Tillsammans spenderade besökarna mer än 105 miljoner kronor under sin vistelse i Göteborg, pengar som går tillbaka till stadens hotell, restauranger och shoppingliv.

Henrik von Eckermann och King Edward under Gothenburg Horse Show 2024. Foto: Johan Lilja
Henrik von Eckermann och King Edward under Gothenburg Horse Show 2024. Foto: Johan Lilja

Den 21-25 februari gick Gothenburg Horse Show traditionsenligt av stapeln i Scandinavium. Evenemanget blev en riktig folkfest med rafflande sport och en otroligt engagerad och exalterad publik.

Gothenburg Horse Show lockar en köpstark målgrupp där cirka 60% är inresande utanför Göteborgsregionen. Av dessa anger 96% att Gothenburg Horse Show är den huvudsakliga anledningen till besöket i Göteborg. I snitt spenderar de övernattande besökarna 2 nätter i staden och 92% av totala antalet besökare nyttjade stadens restaurangutbud utanför arenan. Detta innebär att dryga 38,5 miljoner spenderats på stadens hotell och restauranger. Dessutom shoppade besökarna för nära 29 miljoner kronor.

Jämfört med 2023 års undersökning av evenemanget innebär detta en ökning med över 13 miljoner som spenderats inom segmentet hotell, restaurang och shopping. Även om inflationen är bidragande står sig ändå siffrorna betydligt starkare jämförelsevis.

Men evenemanget genererar inte bara monetära värden. Siffrorna innebär också att sysselsättningseffekten blir drygt 90 årsverken, d.v.s. motsvarar 90 heltidsanställningar under ett år.

-Det känns skönt att vi än en gång visar att Gothenburg Horse Show är ett av Göteborgs viktigaste årligt återkommande evenemang och genererar betydande intäkter till destinationen, säger Erika Olsson, Got Events projektledare för Gothenburg Horse Show. Vi har hela tiden som ambition att utveckla besökarupplevelsen tillsammans med stadens aktörer och är glada över att se att besökarna passar på att uppleva vår fina stad. Vi har även påbörjat en spännande process med Göteborg & Co där vi tillsammans ser över hur vi kan jobba vidare med vårt legacy, dvs hur vi kan använda evenemanget för att skapa fler långsiktigt positiva effekter utöver de turistekonomiska, både i samhället och i ridsporten.

Totalt bidrar evenemangen på Got Events nio arenor med cirka 2,2 miljarder kronor (2023) i turistekonomiska effekter.

Källa: Enkätfabriken, Upplevelseinstitutet

*Om kundundersökningarna
Kundundersökningarna har genomförts av Enkätfabriken och sker via en webbenkät. Undersökningen skickas via e-post till biljettköpare efter genomfört evenemang.
Modellen för att skatta den turistekonomiska effekten är en vedertagen metod som använts under många år och därmed ger ett underlag för jämförelse mellan åren. Modellen ska fungera som en fingervisning över vilka summor som genererats av evenemangen. Det finns en viss skevhet i urvalet av personer som besvarar de ekonomiska frågorna så siffrorna ska ses som just skattningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Henrik von Eckermann och King Edward under Gothenburg Horse Show 2024. Foto: Johan Lilja
Henrik von Eckermann och King Edward under Gothenburg Horse Show 2024. Foto: Johan Lilja
Ladda ned bild

Om Gothenburg Horse Show

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och är ett evenemang som återkommer årligen. Sedan starten våren 1977 har över 3 miljoner hästälskare besökt evenemanget. Tävlingarna arrangeras av Got Event AB på uppdrag av FEI, det internationella ridsportförbundet, samt Svenska Ridsportförbundet. Vi samarbetar även med hästsportmässan EuroHorse i Svenska Mässan. Gothenburg Horse Show och EuroHorse arrangerar även gemensamt seminariedagen Hästföretagarforum. 

2025 års tävlingar genomförs 19-23 februari.

www.gothenburghorseshow.com

Följ Gothenburg Horse Show

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gothenburg Horse Show

Nylansering av Stiftelsen Göteborg Horse Show’s stipendium!5.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sedan många år tillbaka har stiftelsen Göteborg Horse Show delat ut ca 300 000 SEK per år i stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare. Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet har stipendiater från ridsportens olika grenar valts ut för att tillsammans dela på summan. Senast stipendiet delades ut var sex av ridsportens grenar representerade bland stipendiaterna; hoppning, dressyr, para-dressyr, fälttävlan, voltige samt sportkörning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye