Ny undersökning: Hit vänder sig barn för att prata om det som känns svår
Föräldrar är förstahandsvalet när yngre barn vill prata om sånt som känns svårt. Äldre barn vänder sig helst till kompisar, men när de vill prata med en vuxen står även kuratorer högt i kurs. Det visar en ny undersökning från Bris (Barnens Rätt i Samhället).
– Barn har rätt att bli lyssnade på. Och det är viktigt att det finns flera vuxna att vända sig till, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Barn har rätt till stöd och det är extra viktigt när det är något i livet som känns tufft. Barn i åldrarna 8–18 har fått frågan om vilka de föredrar att vända sig till när de vill prata om något som känns svårt. De fick välja sammanlagt tre svarsalternativ. De flesta svarar föräldrarna. På andra plats kommer kompisar. Det tredje populäraste alternativet är kuratorer och liknande yrkesgrupper, före bland annat syskon, andra släktingar, influencers och idrottsledare. Det visar en undersökning av Verian, gjord på uppdrag av Bris.
Undersökningen visar också på vissa åldersskillnader, de yngre barnen vill helst tala med nära vuxna, särskilt föräldrar. När barnen blir äldre (16–18 år) blir vännerna viktigare och fler vill prata med vänner än sina föräldrar. Ju äldre barn, desto mer villiga är barnen också att vilja vända sig till någon som jobbar med att hjälpa barn, till exempel en kurator. Lärarnas roll tycks i stället minska med när barnet blir äldre. 25 procent av de yngsta barnen (8–11 år) väljer lärarna medan bara 12 procent av de äldsta barnen gör det (16–18 år). Flickor vill i högre utsträckning än pojkar prata med en kompis eller någon som arbetar med att hjälpa barn och i något lägre utsträckning med familjen.
– Att man vänder sig till sina vänner är naturligt, men vissa saker kan vara svårt för vännen att ta emot. Ibland får vi samtal till Bris från barn som behöver stöd och hjälp med hur de kan hjälpa sina vänner. Barnet kan ha fått veta saker som är svåra att hantera och som barnet inte kan ta ansvar för. Därför bli vi glada över att se att så många barn svarar att de gärna pratar med kuratorer och andra vuxna som jobbar med barn om det som känns svårt, säger Catarina Nylund kurator på Bris.
Bris, Barnens Rätt i Samhället, arbetar för att ge barn och unga det stöd de har rätt till. Under 2023 har Bris haft fler än 51 000 stödjande kontakter med barn, varav 1 406 samtal har skett på fysiska mottagningar. Bris går att nå anonymt via chatt, sms och telefon. För de barn som inte vill vara anonyma finns också Brismottagningar i fem svenska städer.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder

Dokument
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslag om böter och tvång i socialtjänsten19.3.2025 10:23:25 CET | Pressmeddelande
I november 2024 skickades utredningen ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdshavare, barn och unga när samtyckte saknas (Ds 2024:30)” ut på remiss. Bris har granskat förslagen om bland annat tvång och vite i socialtjänsten och uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Bris och Scouterna vill främja psykisk hälsa bland barn och unga12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bris arbetar för att finnas på platser där barn finns, med målet om att nå fler barn i behov av stöd. Därför samarbetar nu Bris med Scouterna. I ett första steg fokuserar arbetet på psykisk hälsa och handlar om att stärka ledare i samtal med barn och unga.
Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående4.3.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.
Bidragstak riskerar att öka andelen barn i ekonomisk utsatthet28.2.2025 09:18:25 CET | Pressmeddelande
Ny utredningen presenterar två olika förslag om att införa ett bidragstak för ekonomiskt bistånd. Bris ser att förslagen riskerar att öka andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter
I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum