Fastighetsägarna

Hög kostnadsutveckling för landets hyresvärdar när nästa års förhandlingar väntar

Dela

Idag presenterade Fastighetsägarna en rapport som visar att kostnadsutvecklingen i branschen ökat med minst 15 procent. Det är inget yrkande, men blir en utgångspunkt när lokala förhandlingar om nästa års hyra förväntas inledas inom kort. Tidpunkten för startskottet kommer tidigare än vanligt – allt för att slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025.

Kostnaderna i fastighetsbranschen fortsätter, enligt den så kallade trepartsmodellen, att stiga. Det visar den rapport som Fastighetsägarna presenterar idag. I den framgår utöver kostnadsutvecklingen också att lönsamhetsutmaningarna blir stora om inte hyran hänger med.    

- Rapporten, som utgår från vår gemensamma modell, visar på ökningar på åtminstone 15 procent. Detta är en tydlig indikation på att vi behöver högre hyreshöjningar än föregående år, säger Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige.   

Vanligtvis brukar hyresförhandlingarna starta på hösten. I år kommer hyresförhandlingarna att starta tidigare på vissa orter i landet eftersom förhandlingsprocessen är så långdragen. Målet är att komma överens om 2025 års hyror under 2024. Detta för att hyresgästerna i god tid före årsskiftet ska få besked om sin nya hyra för 2025.  

Kontakter

Bilder

Diagram över den ekonomiska utvecklingen.
Diagram över den ekonomiska utvecklingen.
Ladda ned bild
Tomas Ernhagen
Tomas Ernhagen
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser14.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

Hyresförhandlingarna i Kungsbacka startar extra tidigt – vill bli klara i god tid före årsskiftet5.6.2024 15:31:14 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Kungsbacka. Fastighetsägarna startar i år hyresförhandlingarna extra tidigt för att hyresgästerna och fastighetsägarna ska slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025. Tidigare har Fastighetsägarna presenterat att kostnaderna stigit med minst 15 procent, inget yrkande, men en utgångspunkt när lokala förhandlingar nu drar i gång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye