Elever i anpassad skola mår bra visar enkät
Region Uppsala har för första gången vänt sig till elever i anpassad skola med enkätundersökningen Liv och hälsa ung. Genomgående mår de bra, hela 87 procent av de 179 elever som svarade uppger att de mår bra eller till och med mycket bra. De allra flesta har en nära vän eller vuxen att tala med om svåra saker och få har varit utsatta för mobbning.
-Det är viktigt att vi får en bild av hur elever i anpassad skola ser på sin vardag, vilka erfarenheter de har och hur de ser på framtiden. Vi är verkligen glada över att resultatet är att de allra flesta mår bra och har goda, sunda relationer till familj, vänner och skola, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Skolverkets statistik gick det 206 elever i anpassad högstadiet under läsåret 2023/24 i Uppsala län. Antal elever i anpassat gymnasium var 201 elever år 2023. Det innebär att undersökningen hade en svarsfrekvens på 44%. Emellertid var det några av länets skolor som valde att inte delta.
-Målsättningen är att ha alla skolor med för att kunna dra starkare slutsatser. Men det är positivt att vi kunnat genomföra en första pilotundersökning, och vi har lärt oss mycket inför nästa gång, säger Tryggve Pederby, projektledare, Region Uppsala.
Frågeunderlaget är utformat för målgruppen så frågorna är inte direkt jämförbara med de i ordinarie enkäten liv och hälsa ung som vänder sig till elever som inte går i anpassad skola.
Likt ordinarie Liv och hälsa ung så syns könsskillnader när det kommer till mående. Fler pojkar än flickor, 90 procent mot 81 procent, uppger att de mår bra eller mycket bra. Det är samtidigt fler flickor som uppger att de ibland känner sig ensamma. Men det är ändå 44 procent av flickorna – mot 48 procent av pojkarna – som aldrig känner sig ensamma.
Enkäten visar att de allra flesta äter sunt – godis och snacks äts i första hand under helgen - vare sig röker, snusar eller har testat droger. De flesta går eller cyklar dagligen och tränar ”så att du svettas” åtminstone en dag i veckan.
-Vi är glada över att se att de allra flesta mår bra, har starka nätverk och rör på sig. Och de flesta verkar se positivt på framtiden och hoppas få både jobb och eget boende, säger Tryggve Pederby, projektledare, Region Uppsala.
68 procent har aldrig varit utsatta för mobbning, men fler flickor än pojkar uppger att de mobbats. Framför allt är det betydligt fler flickor, 26 procent, som uppger att de utsatts för mobbning flera gånger. De allra flesta har en vuxen de kan vända sig till om de mobbas. Enbart 15 procent svarar att de utsatts för en ovälkommen sexuell handling en eller flera gånger.
-15 procent är självklart en alldeles för hög siffra och det är sorgligt att så unga personer varit med om det, säger Tryggve Pederby.
23 procent av eleverna 15 år eller äldre hade haft sex med någon och de allra flesta använde någon form av preventivmedel.
Det var första gången som regionen genomförde en enkät med elever i anpassad skola. Målsättningen är att enkäten ska genomföras vart tredje år framåt samtidigt som ordinarie Liv och hälsa genomförs.
Nyckelord
Kontakter
Unn Harsem (C)Ordförande, regionala utvecklingsnämnden
Tel:018-617 53 93Tryggve PederbyProjektledare, Region Uppsala
Tel:072-207 74 81Maria HasselgrenPresschef, Trafik och samhälleRegion Uppsala, Trafik och Samhälle
Tel:072-202 48 64Länkar
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Region Uppsala tillsätter extern oberoende granskning efter felaktiga diagnoser30.10.2024 16:32:05 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala tillsätter nu en extern oberoende granskning av händelseförloppet då 33 kvinnor på felaktiga grunder fick sin livmoder bortopererad vid Akademiska sjukhuset.
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden den 24 oktober25.10.2024 08:59:21 CEST | Pressmeddelande
Samverkansavtal med Region Stockholm om länsöverskridande trafik Nämnden beslutade om ett nytt samverkansavtal mellan Region Uppsala och Region Stockholm om pendeltågstrafik till Uppsala och Bålsta. Bakgrunden är att pendeltågstrafiken sedan mars 2024 utförs på ett nödavtal tecknat av Region Stockholm. Detta avtal innebär en ökad kostnad för trafiken. Enligt samverkansavtalet ansvarar Region Uppsala för kostnaden för trafiken på sträckorna Arlanda C–Uppsala C och Bro–Bålsta. Det nu beslutade samverkansavtalet gäller retroaktivt från 1 maj 2024. När Region Stockholm tilldelar en ny trafikleverantör för pendeltågstrafiken behöver samarbetsavtalet beslutas på nytt. Rekommendation om vidare arbete för att kunna säkra biljettintäkter när utbyggnaden av fyra spår är klar Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden är positiva till att de stationer som berörs av utbyggnaden av fyra spår ska anpassas så att en fysisk spärrlinje eller annat tekniskt stöd för att säkra biljettintäkter blir möjlig. Nä
Sveriges regioner tecknar säkerhetsskyddsavtal24.10.2024 14:59:13 CEST | Pressmeddelande
Sveriges 21 regioner har för första gången ingått ett multilateralt säkerhetsskyddsavtal med varandra. Avtalet är en grundförutsättning för att kunna planera för att gemensamt hantera hälso- och sjukvård vid höjd beredskap och krig.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 22 oktober22.10.2024 16:31:15 CEST | Pressmeddelande
Förstudie för en ny helikopterbas ska genomföras En förstudie för en ny helikopterbas ska genomföras, till en kostnad av högst 750 000 kronor. Förstudien ska genomföras skyndsamt med målet att en ny helikopterbas ska kunna tas i drift senast den 30 september 2027. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Bakgrunden till beslutet är att Luftburen intensivvård, som idag har sin basering på Uppsala garnison (F16), måste flytta. Försvarsmakten meddelade i september 2024 att verksamheten inte kan vara kvar på området efter den 31 december 2027. Detta till följd av förändrade förutsättningar och behov för Försvarsmaktens egen verksamhet inom Uppsala garnison. Därför står Region Uppsala nu med ett skyndsamt lokalförsörjningsbehov. Helikopterverksamhet är, enligt ärendets handlingar, krävande och komplex ur samhällsplaneringsperspektiv. Verksamheten har stor omgivningspåverkan. Att etablera en ny helikopterbas är förenat med särskilda tillstånd utöver de som normalt följer av byggnation
Nu kan ungdomar träffa ungdomsmottagningen digitalt22.10.2024 12:44:03 CEST | Pressmeddelande
Den 22 oktober slår ungdomsmottagningarna upp porten för chatt via 1177 direkt. Genom att logga in med e-legitimation kan ungdomar ställa frågor, få svar och i många fall göra ett helt besök direkt i sin telefon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum