IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM varnar för konsekvenserna av Kemikalieinspektionens neddragningar

Dela

Kemikalieinspektionen planerar att varsla 40 av sina 280 anställda. IKEM menar att det riskerar att leda till kraftigt negativa konsekvenser för innovations- och kemiindustrin. Regeringen skulle tvärtom behöva prioritera Kemikalieinspektionens uppdrag att stärka tillsynen och säkra förutsättningarna för en hållbar utveckling av kemikalier.

Kristina Neimert Carne, ansvarig kemikaliefrågor IKEM.
Kristina Neimert Carne, ansvarig kemikaliefrågor IKEM. Fotograf: Bengt Säll

96 procent av allt som tillverkas är beroende av kemikalier. Trots det finns det ingen svensk myndighet som ansvarar för att bidra till utvecklingen av nya, hållbara kemikalier. På samma sätt finns heller ingen myndighet som värnar beredskapen av den samhällsviktiga kemikalieproduktionen, till exempel den som krävs för att rena vårt dricksvatten.

IKEM uppmanar regeringen att prioritera Kemikalieinspektionens uppdrag och parallellt utöka det:

– Vi menar att regeringen behöver ge Kemikalieinspektionen direktiv att ta ett bredare samhällsansvar. Uppdraget idag kretsar nästan uteslutande till att minska risker för hälsa och miljö. Vi vill se ett större uppdrag som skyddar och utvecklar en hållbar kemikalieproduktion och stärker svensk beredskap. Besparingarna riskerar att hämma en sådan utveckling om rätt prioriteringar inte görs, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.

Inför regeringens budget 2024 föreslog IKEM höjda anslag till Kemikalieinspektionen för att ge myndigheten förutsättningar att utöka och skärpa tillsynsarbetet. Europa har en av världens strängaste kemikalielagstiftning, men trots det förekommer flertalet illegala och skadliga kemikalier i kläder, leksaker, smycken och annat. Rapporter visar att 92 procent av de illegala ämnena som återfinns importeras från utomeuropeiska länder.

– Vi är ju överens om att skydda människors hälsa och miljö genom en lagstiftning som säkerställer en trygg hantering av farliga ämnen. Den låga efterlevnaden, framför allt inom e-handel, är farlig och riskerar dessutom försvaga konkurrenskraften för alla de europeiska kemiföretagen som följer regelverken, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye