Spendrups Bryggeri AB

Nu återvinner Spendrups kolsyra från jäsningen av öl

Dela

Varje år tillverkas miljontals liter kolsyrad dryck på bryggerierna i Grängesberg och Hällefors. Till detta har Spendrups tidigare köpt in över 10 000 ton kolsyra årligen.  

Nu är nya kolsyreanläggning i drift och Spendrups  kan bli självförsörjande på kolsyra till 50 procent. Anläggningen har en kapacitet på 1200 kg per timme och hittills i år har 660 ton kolsyra kunnat återvinnas. Det är en besparing redan i år på 25 lastbilstransporter kolsyra,  en vinst både för miljön och ekonomiskt för företaget.   

“Det känns skönt att vi äntligen efter fem års planering har kommit i mål med projektet och att Spendrups nu är Sveriges första bryggeri som tillverka kolsyra ur egna produktionsprocesser med den här metoden. Redan efter bara några veckors produktion kan vi ser hur effektivt återvinningen bidrar med stora volymer egen producerad kolsyra av högsta kvalitet och ett minskat beroende av externa transporter. Med denna investering bidrar Spendrups långsiktigt till ett allt mer fossilfritt samhälle med cirkulära produktionsprocesser och minskad miljöpåverkan, säger projektledare Michael Duphorn.”  

FAKTA 

I ölproduktionen omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst. Kolsyra bildas och den fångas upp i jäskällaren. En ledning går in i den kubformade byggnaden där kolsyran allra först går ner i en ”scrubber” där den tvättas med vanligt vatten för att få bort etanol, humlerester och jästceller.  

Därefter åker kolsyran vidare till en kompressor för komprimering i något som ser ut som gigantisk HD-motor, en v-formad motor med två kolvar. Där komprimeras kolsyran till 16 bar innan den går vidare till ett aktivkolfilter där oönskade smakämnen försvinner.  

Vidare tar kolsyran vägen till ett torkfilter för att all fukt ska tas bort. Allra sista kyls kolsyran ner till minus 30 grader för att övergå till flytande form innan den till slut hamnar i en lagringstank.  

Totalt är det en investering i utrustning och byggnation om 32 miljoner kronor.

Bilder

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4,6 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye