SBAB Bank

Stora löneskillnader gör det svårare för unga kvinnor att komma in på bostadsmarknaden

Dela

Unga kvinnor tjänar drygt 5000 kronor mindre i månaden, jämfört med män i motsvarande ålder. Det bidrar till sämre möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Enligt SBAB:s undersökning kan en 27-årig man köpa en etta i 19 av Sveriges 25 största kommuner. En kvinna i samma ålder har endast råd att köpa motsvarande lägenhet i 6 kommuner. Lättast är det att köpa en etta i Västerås, Jönköping, Norrköping, Borås, Sundsvall och Karlstad. Svårast är det i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Lund och Nacka - där kan vare sig en man eller kvinna med medianinkomst köpa en etta.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor är stor.  Kvinnor mellan 25–29 år tjänar i snitt 5 355 kronor mindre i månaden jämfört med män i samma ålder. Störst är löneskillnaden i Södertälje, 8 419 kronor i månaden. Minst är den i Stockholm, 2 052 kronor i månaden.
Löneskillnaden mellan män och kvinnor är stor. Kvinnor mellan 25–29 år tjänar i snitt 5 355 kronor mindre i månaden jämfört med män i samma ålder. Störst är löneskillnaden i Södertälje, 8 419 kronor i månaden. Minst är den i Stockholm, 2 052 kronor i månaden.

SBAB har kartlagt möjligheten för 27-åringar att köpa en bostad i sin kommun. Granskningen utgår från det genomsnittliga bostadsrättspriset och medianinkomsten för var och en av landets 25 största kommuner. Av undersökningen framgår att en 27-årig man, som har 15 procent till kontantinsatsen, kan köpa en etta i 19 av 25 kommuner. En kvinna i samma ålder har råd med en lägenhet i 6 av 25 kommuner. En man kan till och med köpa en tvåa i 6 av kommunerna, medan kvinnorna inte kan göra det i någon av dem.

– För en man i 27-årsåldern är förutsättningarna att köpa en etta överraskande goda. Diskussionen om hur svårt det är för unga att ta sig in på bostadsmarknaden tar ofta sin utgångspunkt i förutsättningarna i Stockholm. Vår granskning visar att det på många håll i landet inte är så svårt – för männen – om de lyckas spara ihop till kontantinsatsen, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

En väsentlig faktor för möjligheten att köpa lägenhet är inkomsten. Löneskillnaden mellan könen är stor. SCB:s siffror för 25–29-åringar visar att kvinnorna tjänar i snitt 5 355 kronor mindre i månaden. Störst är skillnaden i Södertälje, 8 419 kronor i månaden. Minst är den i Stockholm, 2 052 kronor i månaden.

– Att det är så svårt för kvinnorna att köpa en bostad, både generellt och i relation till männen, är verkligen oroväckande. Det är en konsekvens av att kvinnor generellt sett har lägre lön och att det därmed är svårare att få ihop kalkylen. Det är anmärkningsvärt att löneskillnaden mellan män och kvinnor är så stor, redan bland 25–29-åringar. Särskilt i ljuset av att kvinnorna idag i större utsträckning väljer att studera vidare än männen, vilket talar för att situationen snarare borde vara den omvända, säger Linda Hasselvik.

De kommuner där kvinnor med medianinkomst kan finansiera en etta – och det därmed är enklast att köpa en bostad – är Västerås, Jönköping, Norrköping, Borås, Sundsvall och Karlstad. Svårast är det i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Lund och Nacka, där kan vare sig en man eller kvinna med medianinkomst köpa en etta.

– De kommuner där det är enklare att köpa en bostad kännetecknas av att de har, relativt sett, låga bostadspriser, en etta kostar under en miljon. I Stockholm, Göteborg och Nacka är bostadspriserna betydligt högre och det kompenseras inte av att invånarnas inkomster, säger Linda Hasselvik.  

– Lunds och Uppsalas bostadsmarknader sticker ut. Många är studenter och har därmed låga inkomster. Samtidigt har dessa orter en större andel unga som får hjälp av sina föräldrar att köpa studentbostad, jämfört med andra kommuner, vilket håller uppe prisnivån på marknaden. Möjligen är det förklaringen till svårigheterna att köpa en bostad även i Umeå, även om det inte är en fullt lika utpräglad studentstad, säger Linda Hasselvik.

Om undersökningen:

Uppgiften om genomsnittligt pris och avgift i respektive kommun kommer från Booli. Uppgifterna är hämtade den 22 maj 2024 och avser de då fyra föregående veckorna. Prisstatistiken avser kvadratmeterpris på bostadsrätter, inkl. nyproduktion. Avgiften är den genomsnittliga för sålda bostadsrätter.

Inkomststatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas. Medianinkomst sorterad på åldern 25–29 år samt kön och kommun. Statistiken är från 2022 och det är den senaste som finns att tillgå. SBAB har räknat upp inkomsten med 4,8 procent för att approximera 2023 års medianinkomst.

SBAB har antagit att personen som ansöker om bolån är 27 år (född 1997) och inte har några barn. Att personen vill köpa en etta på 35 kvadratmeter eller tvåa på 57 kvadratmeter och har 15 procent av medelpriset i sin kommun till kontantinsats. Kalkylräntan är 7 procent. Han eller hon har inkomst i SEK, är tillsvidareanställd och har varit anställd i mer än 12 månader. Personen får eller ger inget underhållsbidrag, äger inget fritidshus, har ingen bil, har inga andra lån och har heller inte gått i borgen för någon.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Linda Jonsson, Privat- och boendeekonom, SBAB
Linda Jonsson, Privat- och boendeekonom, SBAB
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 634 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2024). Antal medarbetare (FTE) är 957. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Mäklarna optimistiska om uppsving på bostadsmarknaden19.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Ny befolkningsprognos omkullkastar tidigare bedömningar av bostadsbehovet17.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SCB:s nya befolkningsframskrivning ger helt ändrade förutsättningar för behovet av nya bostäder fram till 2030. Boverkets gamla prognos var 67 000 bostäder per år. Ett byggande runt 30 000 bostäder förefaller vara mer ändamålsenligt – detta bedömt även utifrån behovet av att bygga bort den befintliga bostadsbristen. Bostadsbyggandet kan, mot denna bakgrund, inte på samma sätt som de senaste åren, väntas bidra till en hög BNP-tillväxt de kommande åren. Efterfrågan på nya bostäder uppskattad utifrån hushållens faktiska köpkraft – som skiljer sig från behovet – visar att det i genomsnitt är i stort sett balans mellan efterfrågan och utbudet av nya bostäder för samtliga boendeformer i Sverige som helhet. Det gäller även i Sveriges tre storstadsområden. Däremot finns obalanser i flera kommuner och regionstäder.

Sansade boprisförväntningar bland bostadsägare11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadsägarnas optimism om bostadspriserna fortsätter att öka. Man får går tillbaka till hösten 2021 för att hitta en lika stor optimism. 63 procent tror på stigande priser på ett års sikt jämfört med 3 procent som tror på sjunkande. Främsta skälet till prisuppgång anges vara sjunkande räntor. Samtidigt är förväntningarna sansade. Av de 63 procent som tror på stigande bostadspriser tror 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent på ett års sikt. Bostadsägarna är som grupp mer optimistiska jämfört med bostadsspekulanter och de som hyr. Om elpriserna skulle stiga tror 72 procent att det kan påverka bostadspriserna negativt. Detta visar SBAB:s mätning av drygt 1000 bostadsägares prisförväntningar (Housing Price Expectations – HPE) för årets andra kvartal.

Temperaturen fortsätter att stiga på bostadsmarknaden – men kyligt för årstiden7.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen för maj visar att temperaturen fortsatte att stiga på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet är kortare försäljningstider för både hus och lägenheter den faktor som har bidragit mest till upptiningen – så även under maj tillsammans med fler budgivare på framför allt lägenhetssidan. Det är dock en bit kvar till ett normalt läge på bostadsmarknaden. Något uppsving är inte heller att vänta under juni och juli – tvärtom.

Skakig prisuppgång på bostäder i maj2.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 0,4 procent i maj i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit fem månader i rad och med sammanlagt 5,9 procent sedan årsskiftet. Lägenhetspriserna steg med 0,5 procent och villapriserna med 0,4 procent. Prisuppgången senaste månaden får dock betraktas som lite skakig. I tre av sex regioner föll lägenhetspriserna och i två regioner även villapriserna. Priserna steg för Sverige som helhet med 0,2 procent rensat för säsong och andra tillfälliga effekter – lägenhetspriserna med 0,6 procent och villapriserna med 0 procent. Villapriserna steg mindre än vad som är normalt för maj månad och lägenhetspriserna något mer. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye