Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden
Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.
I en doktorsavhandling i industriell ekonomi undersöker Fredrik Söderqvist hur maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen kan påverkar löner, inkomster och den teknologiska inriktningen inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Den tvärvetenskapliga avhandlingen undersöker hur kollektivavtal tecknats inom gig-ekonomin, hur övervakning och automation förhandlats inom ramarna för facklig samverkan i svensk gruvindustri, mäter arbetstagares individuella och kollektiva förhandlingsmakt på arbetsmarknaden, samt följer hur inkomster och löner utvecklats i välfärdsyrken när fler arbetsgivare tillkommer på lokala arbetsmarknader vid privatiseringar.
Resultaten pekar på att arbetsmarknadens parter spelar en viktig roll att jämna ut den obalans som kännetecknar de flesta arbetsmarknader. Ett relativt jämbördigt partsförhållande kan även bidra till att svenska arbetstagare har en relativt positiv syn på ny teknik och organisatorisk förändring jämfört med de flesta länder. Om den svenska modellen kan säkra trygghet i omställning och ge arbetstagare ett inflytande över hur ny teknik implementeras på arbetsplatserna kan detta bidra till ökad produktivitet, växande överskott och ett ökat välstånd.
Disputationen är öppen för allmänheten.
Dag: Onsdag 12 juni 2024
Tid: Kl 13:15
Plats: Sal J1630 samt via Zoom.
Avhandling och abstrakt
För mer information, kontakta Fredrik Söderqvist via e-post: fredrik.soderqvist@bth.se eller via telefon: 076-115 67 63.
Nyckelord
Kontakter
Margareta Ahlström, pressansvarig kommunikatör
Tel:0455-38 50 91Tel:0709-409 450margareta.ahlstrom@bth.seOm oss
Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.
Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.
BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.
Besök oss gärna på www.bth.se
Följ Blekinge Tekniska Högskola
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola
Fler tjejer ska inspireras att välja teknik4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Fredagen den 6 december anordnar BTH, i samarbete med företaget Ericsson, en teknikdag för tjejer. Under dagen kommer ett 40-tal tjejer i årskurs 8 och 9 från olika skolor att få en inblick i hur det är att arbeta inom teknikområdet. Media är välkommen att träffa eleverna.
BTH och Saab samarbetar för säkrare och effektivare kommunikation för intelligenta flygsystem4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har militären som kan kontrollera och begränsa tillgången till det elektromagnetiska spektrumet en klar fördel i konflikter. BTH och Saab har i flera år bedrivit forskning inom Vinnova:s flygtekniska forskningsprogram.
BTH-forskaren som vägleder företag i att organisera arbetet effektivt26.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När pandemin svepte in och förändrade arbetslivet i grunden, stod Darja Šmite, professor i programvaruteknik vid BTH, plötsligt i centrum för företag som letade efter nya sätt att organisera sitt arbete. Med år av erfarenhet inom distribuerat och virtuellt samarbete, blev hennes expertis om hybrid- och distansarbete hett eftertraktad.
Effektivare och hållbarare trafikplanering genom smart dataanalys12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den digitala utvecklingen skapar nya möjligheter för att samla in och analysera trafikdata. Henrik Fredriksson vid Blekinge Tekniska Högskola undersöker i sin avhandling hur data kan användas för att förbättra analysen och förståelsen av transportsystem. Resultaten kan leda till mer effektiv och hållbar trafikplanering i framtiden.
Smarta tandborstar kan förbättra både munhälsa och livskvalitet hos äldre med kognitiva nedsättningar4.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny forskning vid BTH visar att smarta elektriska tandborstar kan bidra till att förbättra munhälsan hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning. Avhandlingen utforskar hur denna teknologi kan påverka livskvaliteten, samtidigt som den banar väg för nya möjligheter inom hälsoövervakning och tidig upptäckt av sjukdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum