Mälardalstrafik

Nu tar Transdev över driften av Mälartåg

Dela

Söndag den 16 juni tar Transdev över driften av Mälartåg. Det nya avtalet omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer med över 12 miljoner resor förra året. Avtalet är ett led i den fortsatta utvecklingen av regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen.  

Dubbeldäckartåg vid station med passagerare som väntar på att kliva ombord.
På söndag 16 juni tar Transdev över driften av Mälartåg. Foto: Niklas Björling

Det nya avtalet mellan Mälardalstrafik och Transdev gällande tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen tecknades den 21 februari, som tidigare kommunicerats. Transdev tar över ansvaret för driften av Mälartåg från den 16 juni i samband med att sommartidtabellen börjar gälla.  

– Det nya samarbetet med Transdev utgår från uppdraget att fortsätta utveckla Mälartåg för befintliga och nya resenärer. En pålitlig tågtrafik är en förutsättning för människors vardag och för att Stockholm-Mälarregionen ska fortsätta utvecklas, säger Helena Ekroth, vd, Mälardalstrafik.

Stort arbete för smidig övergång
Samtidigt som avtal tecknades med Transdev beslutade Mälardalstrafik och nuvarande trafikföretag MTR att avsluta sitt samarbete. Under våren har de tre parterna, i god samverkan, arbetat målmedvetet för att driftsövergången nu på söndag ska bli så smidig som möjligt för såväl resenärer som medarbetare. 

– Vi har respekt för den stora förändring det innebär att byta trafikföretag på bara några månader. Vårt mål har under hela tiden varit att trafiken inte ska påverkas vid övergången och att den ska ske så smidigt som möjligt för våra resenärer, säger Hanna Bergström, chef Trafik och Infrastruktur, Mälardalstrafik.

Tågen ska fortsatt gå enligt planerad tidtabell. Under sommarperioden då resandet minskar gäller sommartidtabell med något färre avgångar på vissa sträckor.

Alla medarbetare fortsätter arbeta med Mälartåg
Alla Mälartågs medarbetare hos MTR har valt att följa med till Transdev för fortsatt arbete med den viktiga regionaltågstrafiken. Deras kompetens och erfarenhet är avgörande för en smidig övergång den 16 juni och den framtida utvecklingen.

– Det är en stor utmaning att på så kort tid ta över driften av Mälartåg med nästan 700 medarbetare och en stor fordonsflotta. Vi ser dagen för övertagandet som Transdevs startpunkt för att tillsammans med medarbetarna fortsätta arbetet med att utveckla verksamheten. Vi har ambitionen att leverera en stabil trafik med god service till dem vi är till för – Mälartågs resenärer, säger Sheron Fernando, affärschef för Transdevs uppdrag Mälartåg.

Mälardalstrafiks avtal med Transdev är ett så kallat nödavtal som tecknats med stöd i EU:s kollektivtrafikförordning. Parallellt pågår Mälardalstrafiks arbete med en ny upphandling av ett långsiktigt avtal. Processen påbörjades i oktober 2023 genom publicering av en TED-annons i enlighet med artikel 7.2 i EU:s kollektivtrafiksförordning.

För ytterligare information vänligen kontakta:  
Mälardalstrafiks presstjänst: press@malardalstrafik.se, 08-402 76 40  

För frågor som rör Transdev, vänligen kontakta: 
Transdev presstjänst pressjour@transdev.se, 08-629 51 80
Stefan Johansson, pressansvarig, 08- 629 50 72

Kontakter

Bilder

Hanna Bergström, chef Trafik och infrastruktur på Mälardalstrafik
Hanna Bergström, chef Trafik och infrastruktur på Mälardalstrafik
Ladda ned bild
Sheron Fernando, affärschef för Transdevs uppdrag Mälartåg.
Sheron Fernando, affärschef för Transdevs uppdrag Mälartåg.
Ladda ned bild
Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik
Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik
Ladda ned bild
Mälartåg vid station
Mälartåg vid station
Ladda ned bild

Mälardalstrafiks uppdrag är att, genom ett effektivt trafikutbud och attraktiva tjänster, bidra till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion. Vi ansvarar för Mälartågs fem regionalltågsinjer i Mälardalen och periodbiljetten Movingo. Bakom Mälardalstrafik står regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Följ Mälardalstrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mälardalstrafik

Sommarlov med Mälartåg – medföljande barn t.o.m. 11 år reser för 0 kronor27.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För att locka fler att resa hållbart med barn och upptäcka Stockholm-Mälardalen höjer Mälardalstrafik tillfälligt åldersgränsen för medföljande barn på Mälartåg även denna sommar. Två barn till och med 11 år kan resa för 0 kronor med varje betalande resenär med enkelbiljett från och med i dag den 27 maj till och med den 18 augusti. Vi tipsar även om tio familjevänliga utflyktsmål med tåg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye