650 000 svenskar har låtit bli att separera - för partnerns skull

Dela

Över en halv miljon svenskar har undvikit en separation eller skilsmässa av rädsla för att partnern inte ska kunna ordna ett nytt boende. Och var femte kvinna känner sig fast i en relation på grund av sin boendesituation. Det visar Relationsrapporten 2024 från Nordax Bank. 
- Att så många stannar kvar i dåliga relationer gör oss både ledsna och upprörda, så borde det inte vara, säger Linda Werdi på Nordax Bank.

För fjärde året i rad släpper Nordax Bank Relationsrapporten och återigen visar Sifo-undersökningen oroväckande siffror gällande kvinnors trygghet på bostadsmarkaden. Var femte kvinna (19 procent) har någon gång känt att de inte kunnat lämna en relation på grund av sin boendesituation. En stor andel, särskilt kvinnor (36 procent), finner det dessutom svårt att hitta ett nytt boende som passar deras behov efter separationen.

-   Jag blir rent ut sagt väldigt upprörd att inget har förändrats gällande kvinnors situation på bostadsmarknaden på fyra år. När ska vi inse att kvinnor känner sig låsta i sina relationer och inte har möjlighet att flytta? Eller att männen fortfarande går vinnande ur en separation? Varje kvinna som vill lämna en relation ska kunna göra det – oavsett boendesituation. Det är dags att alla samhällsaktörer tar den här frågan på mycket större allvar, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank.

Undersökningen visar också att cirka 650 000 svenskar* har undvikit en separation eller skilsmässa på grund av rädsla för att deras partner inte ska hitta ett nytt boende. Det kan exempelvis handla om att personer skjuter upp en separation tills dess att ens partner har bättre förutsättningar att skaffa ett nytt, eget boende. 

-  När två personer har levt tillsammans och kanske skapat en familj, vill de ofta att deras tidigare partner ska ha det bra även om de separerar. Men på grund av höga bostadspriser och ökade hushållskostnader, kan det vara svårt att köpa ett nytt hem själv. Det här skapar inlåsningseffekter, ett moment 22 kan man säga, för båda parter i relationen. Den ekonomiskt svagare parten känner att de inte kan klara sig på egen hand, och den ekonomiskt starkare känner sig pressad att stanna kvar i relationen, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Fler spännande siffror från rapporten: 

  • Medelinkomsttagare (24 procent) svarar i högre utsträckning att de inte har kunnat lämna en relation på grund av boendesituationen jämfört med hög- och låginkomsttagare (17 procent respektive 11 procent).
  • Var fjärde person med barn i hemmet (26 procent) svarar att de inte har kunnat lämna en relation på grund av boendesituationen.
  • Två av fem (39 procent) i åldersgruppen 35–55 år (39 procent), uppger att de haft det svårt att hitta nytt boende som uppfyllde deras behov efter separationen.

*Om uträkningen

Uträkningen baseras på SCBs statistikdatabas för antalet invånare i Sverige. För Sverige i åldersgruppen 18–79 år, som uppgår till 7 790 701personer, finns en felmarginal på +/-5 procent. Antalet svenskar som har undvikit separation på grund av rädsla för att partnern inte kommer kunna hitta ett nytt boende är därmed inom spannet 155 814 – 934 884.

Om rapporten

Rapporten bygger på en Sifo-undersökning genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden samt jämställdheten kopplad till sin boendesituation och relationer. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Sifos slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1015 intervjuer mellan den 5 och 13 februari 2024 med allmänheten, 18-79 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Nordax är en ledande nordisk specialistbank som erbjuder konkurrenskraftig in- och utlåning till cirka 190.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi har cirka 230 anställda och genom vår centraliserade affärsmodell bedrivs hela verksamheten från kontoret i Stockholm. Nordax grundades 2003 och sedan dess har vi växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Sedan januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen.

Följ Nordax Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nordax Bank

Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.

Årets Julklapp 2023 – en amortering13.11.2023 11:46:24 CET | Pressmeddelande

Julen närmar sig med stormsteg – och med det julhandeln. Samtidigt får vi ständiga rapporter om stigande priser, ökade räntekostnader och hushållens ansträngda ekonomi. Så, vad ska man ge i julklapp när det dom flesta behöver är något helt annat än nya saker? För att inspirera till en riktigt varm och omtänksam jul har Nordax Bank tagit fram en egen variant på årets julklapp 2023 – Amorteringsklappen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye