Växjö stift

Nya diakoner och präster till Växjö stift

Dela

På söndag den 16 juni viger biskop Fredrik Modéus sju nya diakoner och en ny präst. En präst från Sydafrika kommer även att tas emot som präst i Svenska kyrkan.

På söndag blir det diakon- och prästvigning i Växjö domkyrka.
På söndag blir det diakon- och prästvigning i Växjö domkyrka. Foto: Växjö stift

Vigningen sker vid en högmässa i Växjö domkyrka på söndag kl 11.00. Dessförinnan genomgår kandidaterna examen inför domkapitlet, vilket sker på fredag. Det är den sista delen i utbildningen till diakon respektive präst och därmed blir kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten och träda i tjänst i Svenska kyrkan. 

Diakoner:

Elna Scherman, Ryssby-Åby pastorat
Sabina Danielsson, Döderhults församling
Jenny Rogö, Huskvarna pastorat
Karoline Lundén, Byarums pastorat
Eva-Lena Källman, Nybro pastorat
Karin Erlandsson, Oskarshamns församling
Helen Skoogh, Hyltebruks pastorat

Präster:

Felix Jeppsson, pastorsadjunkt i Vetlanda pastorat

Selom Klu, vigd till präst i Lutherska kyrkan i Sydafrika och tas emot för tjänst i Svenska kyrkan, Värnamo församling

 

Diakonens uppgift i Svenska kyrkan är att leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Präster tjänstgör under sitt första år som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan. Diakoner är i och med vigningen behöriga till diakontjänster i Svenska kyrkan. 

Läs mer om Svenska kyrkans profilyrken.

Gästande biskop föreläser

Gästande biskop under vigningen är biskop emeritus Carl-Axel Aurelius. Han kommer att föreläsa på temat "Att vara kallad" på lördag den 16 juni kl 17.00 i Sigfridssalen i Växjö domkyrkocentrum. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla.

Om vigning

Vid vigningen avlägger diakon- och prästkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Diakonerna lovar också att hjälpa dem som behöver det och stå på de förtrycktas sida, att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild samt att leva som vittnen om Guds kärlek och försoningens hemlighet. Prästerna lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild.

Pressbilder och intervjuer

Möjlighet finns att få pressbilder från vigningen samt att boka intervjuer med de som ska vigas. Kontakta pressekreteraren, se kontaktuppgifter nedan.

Nyckelord

Kontakter

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye