AcadeMedia

Karlstad-elev utmärker sig inom personbilsmekanik

Dela

Isak Henriksson Cederberg, elev på Praktiska Gymnasiet i Karlstad, har utmärkt sig som sjunde bäst i Sverige inom personbilsmekanik efter Transportföretagens yrkesprov. Trots att det är skolans första deltagande i yrkesprovet, har Isak gjort stora framsteg och kommer nu delta i en höstresa till Göteborg för branschbesök och elbilsmässan.

Yrkesproven är teoretiska för avgångselever (gymnasium/vuxenutbildning) inom en fordonsteknisk utbildning. Syftet med Transportföretagens yrkesprov är att man vid genomfört teoretiskt yrkesprov ska få sina kunskaper från gymnasieskolan erkända. På Praktiska Gymnasiet i Karlstad, som är en del av AcadeMedia, går Isak Henriksson Cederberg som inte bara blev bäst i Värmland i sin kategori Personbilsmekaniker men även sjunde bäst i hela Sverige och kommer att delta i Transportföretagens höstresa till Göteborg för branschbesök och elbilsmässan. 

Isak Henriksson Cederberg, elev på Praktiska Gymnasiet i Karlstad menar att: "Det känns kul och oväntat att få ett så högt resultat på provet och det skulle bli jättekul att få åka med på resan”.

Mikael Sjöström, tf rektor på Praktiska Gymnasiet i Karlstad förklarar att det är första året som skolan deltar i Yrkesprovet: ” Vi är såklart väldigt stolta över Isak och de resultat han fick då vi vet hur mycket jobb det är som ligger bakom. Det finns flera syften med yrkesprovet och ett av dom är att höja statusen på utbildningen och branschens yrken vilket är väldigt viktigt. På Praktiska Gymnasiet i Karlstad utbildar vi ju nämligen framtidens arbetskraft.”

Yrkesprovens delkvalifikationer

Yrkesproven är uppdelade i olika antal delkvalifikationer (ämnesområden), där varje delkvalifikation har 12 frågor. Varje fråga är värd 1 poäng, vilket gör 12 som maxpoäng inom respektive delkvalifikation.

Följande delkvalifikationer är anpassade för personbilsmekaniker: Miljö, kvalitet & säkerhet, Service & underhåll, Motor med utrustning, Kraftöverföring & drivlina, Elsystem & instrument, Bromssystem, Hjulupphängning, styrsystem, fjädringssystem & hjul samt Kaross & inredning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Praktiska Gymnasiet består av totalt 33 yrkesinriktade gymnasieskolor. Skolorna erbjuder tillsammans 13 olika program, cirka 40 inriktningar och mer än 100 yrkesutgångar där man varvar teori med praktik i form av APL, lärlingsplatser och lärlingsanställningar i nära samarbete med näringslivet. Praktiska Gymnasiet är en del av AcadeMedia.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

Pysslingen Förskolor främjar hälsa och gemenskap - introducerar simskola9.7.2024 11:52:22 CEST | Pressmeddelande

Pysslingen Förskolor, som är en del av AcadeMedia, introducerar till hösten simskola för att lära barn i sina förskolor att simma och bli bekväma i vattnet under lekfulla, trygga och säkra förhållanden. Initiativet är en del av det rörelse- och hälsofrämjande arbete som ingår i konceptet "Sista året" med Pyss & Lings idrottsklubb och är kostnadsfritt. Syftet är att främja simkunnighet bland Sveriges yngsta så att fler kan ta del av sociala aktiviteter och känna gemenskap.

Donnergymnasiet vinner EM-silver i Ung Företagsamhet med innovativt miljöprojekt5.7.2024 13:56:15 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i år gjorde fyra AcadeMedia-elever från naturvetenskapsprogrammet vid Donnergymnasiet i Göteborg en storartad insats genom att vinna SM i Ung Företagsamhet 2024 med sitt företag Gralg UF. Segern gav dem en eftertraktad plats i Europamästerskapen i Catania, Italien och i hård konkurrens med deltagare från över 40 länder, lyckades man säkra en imponerande silvermedalj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye