Läkemedelsverket

Uppdrag att stoppa välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamheter

Dela

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att kartlägga välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamheter. Läkemedelsverket ska också analysera hur denna typ av brottslighet kan förebyggas, förhindras och upptäckas.

En man i vit rock med anteckningar och i fonden hyllor med läkemedel.
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att kartlägga välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamheter och även analysera hur välfärdsbrottslighet kan förebyggas, förhindras och upptäckas.

Om Läkemedelsverket bedömer att det behövs författningsändringar ska myndigheten lämna förslag på sådana.

– Vi välkomnar uppdraget. Den som vill öppna och driva apotek måste beviljas ett tillstånd från Läkemedelsverket och se till att verksamheten uppfyller kraven i flera lagar, förordningar och föreskrifter. Uppdraget att kartlägga och analysera hur välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamhet kan förebyggas, förhindras och upptäckas faller väl inom vår verksamhet, säger Annika Babra enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet för apotek.

Läkemedelsverket ansvarar för kontrollen av apoteken. Alla apotek som har tillstånd i Sverige skyltar med den nationella apotekssymbolen, även på sina webbplatser. På webbplatserna ska även de EU-gemensamma symbolerna finnas.

Läkemedelsverket ska senast den 25 september 2025 lämna en slutredovisning av uppdraget till Socialdepartementet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En man i vit rock med anteckningar och i fonden hyllor med läkemedel.
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att kartlägga välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamheter och även analysera hur välfärdsbrottslighet kan förebyggas, förhindras och upptäckas.
Ladda ned bild

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye