Svenska Bowlingförbundet

Sverige vann EM-guld i 5-manna - 2 guld under fredagen

Dela

Sverige blev igår Europamästare i 5-manna. De stod för en riktigt stark vändning i slutet av finalen mot Finland och tog hem lagguldet. Det blev en fantastisk fredag för Sverige i Wittelsheim, Frankrike, med två EM-guld.
– Det är superhärligt, säger Nora Johansson som även vann guld i All Event tidigare under fredagen.

Det blev svensk guldsuccé igår vid bowling-EM. Laget vann guld i 5-manna och Nora Johansson vann även All Event.
Det blev svensk guldsuccé igår vid bowling-EM. Laget vann guld i 5-manna och Nora Johansson vann även All Event. Foto: Svenska Bowlingförbundet

Det blev svensk guldsuccé för Sverige under fredagen vid bowling-EM i Wittelsheim. Först vann Nora Johansson EM-guld i All Event och sedan följde laget upp med att vinna guldet i 5-manna.

Sverige blev tvåa i kvalet och vann sedan över England i semifinalen med 1097-1003. I finalen ställdes de mot Finland som hade vunnit kvalet och därefter besegrat Tyskland i den andra semifinalen. Sverige var i brygga i finalen mot Finland och låg som mest under med 60 poäng när de var halvvägs in i matchen. Men Sverige fortsatte att kämpa på och började att närma sig Finland mer och mer. När alla spelare hade sista rutan kvar så var Sverige förbi. Nora Johansson avslutade för Sverige och säkrade segern med en strike vid första slaget i sista rutan. Blågult vann till sist finalen med 1056-1032 och tar hem lagguldet.
– Vi gör det så bra som lag och kämpar hela vägen. Jag kände ändå att vi hade det någonstans och det var bara att hålla i. Vi sa till varandra att varje kägla var viktig och vi avslutade riktigt starkt, säger Nora Johansson som haft ett enastående mästerskap och var poängbäst i finalen med 255 poäng. Anna Andersson hade näst högst poäng med 236 poäng och var lycklig över guldet.
– Vi gör en otrolig vändning. Jag har varit med såpass länge att jag vet att allt är möjligt men det är knappt att man vågar hoppas på det. Jag vet att vi aldrig ger upp och vi fick lite hjälp av Finland som gjorde några missar vilket gav oss extra energi. Vi satte våra slag när det behövdes som mest, säger Anna Andersson som tillsammans med Hanna Engberg och Sandra de Neergaard tog sina första medaljer i mästerskapet.
– Den här veckan har varit tuff för mig och det här guldet kommer högt upp på listan. Att vinna med laget är absolut det bästa som finns och speciellt när vi förlorade i förra EM-finalen 2022 mot Tyskland. Det var verkligen det här guldet vi ville åt, säger Andersson.

Sverige har tagit sex medaljer hittills i mästerskapet. Nora Johansson som gör mästerskapsdebut på seniornivå har vunnit tre guld och tagit medalj i alla sex distanser hittills.
– Hon är outstanding. Det var riktigt härligt att hon satte dit den striken som säkrade guldet. Hon har presterat extremt bra hela veckan och är guld värd för oss, säger Anna Andersson.

I All Event slog Nora Johansson även Helén Johnssons 16 år gamla Europarekord med 52 poäng. Johansson fick ihop 5596 poäng över 24 serier vilket är ett snitt på 233 poäng per serie.
– Jag hade ingen tanke på att det skulle vara Europarekord så det var en rolig överraskning. Jättekul att lyckas vinna All Event i mitt första mästerskap på seniornivå, säger Nora Johansson.

Guldfredagen i Wittelsheim börjar bli en fin tradition i svensk bowling. Förra året vid herrarnas EM så var det just på fredagen som James Blomgren vann guld i All Event och även slog nytt Europarekord över 24 serier. Sverige vann sedan guldet i 5-manna efter en makalös vändning mot Frankrike. Förbundskapten Robert Andersson var med då också och han var både glad och lättad över dagens båda guld.
– Ett tag under mästerskapet var det som att det inte alls gick vår väg så det känns fantastiskt att Nora vinner guld i All Event och att vi tar det åtråvärda lagguldet. Vi satte oss i en tuff sits i finalen men vi fortsatte att tro på det och det känns riktigt kul att vi lyckas vinna med hela laget, säger Robert Andersson.

Under lördagen är det dags för Masters som är mästerskapets avslutande distans. Fem av sex svenska spelare blev topp 24 i All Event och är klara för Masters. Det är totalt fem steg och utslagsspel fram till final. Matcherna spelas i bäst av tre serier. Anna Andersson (11), Hanna Engberg (13) kliver in i steg 1 för placering 9-24 kl 09.00. Topp åtta är direkt klara för steg 2 däribland All Event-segraren Nora Johansson, Josefin Hermansson (6) och Jenny Wegner (8). Steg 2 börjar kl 10.25. Sandra de Neergaard kom på 57:e plats i All Event och missar Masters.
– Det är givetvis en utmaning att ladda om till Masters efter det här. Det såg vi även vid herrarnas mästerskap senast. Vi går ut och käkar nu efter spelet och är glada men sedan är det fullt fokus på masters så får vi njuta mer av dagens guld när mästerskapet är avslutat, säger Robert Andersson.

Resultat

Sveriges medaljer hittills i EM

Singel
Guld Nora Johansson,
Brons Josefin Hermansson

Dubbel
Silver Josefin Hermansson och Nora Johansson

3-manna
Brons Josefin Hermansson, Nora Johansson, Jenny Wegner

5-manna
Guld hela svenska laget

All Event
Guld Nora Johansson

Sveriges lag

Anna Andersson, Spader Dam
Hanna Engberg, Team X-Calibur BK
Josefin Hermansson, Team X-Calibur BK
Nora Johansson, Spader Dam
Sandra de Neergaard, Spader Dam
Jenny Wegner, BK Femtionian/Spader Dam

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Louise Sonne

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svenska laget som vann guld i 5-manna.
Svenska laget som vann guld i 5-manna.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

Maja Engberg och Nora Johansson vann VM-guld i dubbel - 3 medaljer för Sverige i U21-VM19.7.2024 07:31:45 CEST | Pressmeddelande

Nora Johansson och Maja Engberg vann igår guld i dubbel vid U21-VM i bowling. I finalen besegrade de Katelyn Abigania och Annalise O´Bryant från USA med 2-0 i serier. Sverige tar tre medaljer vid U21-VM i Incheon, Sydkorea, och efter två finalförluster tidigare under torsdagen så avslutades mästerskapet på bästa sätt för Sverige. – Det var ett väldigt efterlängtat guld, säger Nora Johansson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye