Läkemedelsverket utvecklar AI-stöd för läkare
Genom att nyttja AI kan läkare få tillgång till rätt och adekvat kunskap i realtid för att öka kvaliteten vid läkemedelsförskrivning och beslut om vård. Med ekonomiskt stöd från EU-kommissionen utvecklar Läkemedelsverket ett AI-verktyg för svensk sjukvård.

När ett beslut ska fattas om läkemedelsbehandling och vård ställs läkare ofta inför en stor mängd information och rekommendationer från olika vetenskapliga källor. Därför arbetar nu Läkemedelsverket med att ta fram ett AI-system baserat på stora språkmodeller som presenterar den bästa tillgängliga kunskapen när det behövs som mest. Systemet är tänkt att i förlängningen kunna kombinera data från elektroniska patientjournaler med information i ett stort antal kunskapsunderlag för att ge realtidsrekommendationer.
– Den snabba ökningen av tillgänglig information från olika källor är en utmaning när det gäller att identifiera den mest relevanta kunskapen om läkemedelsanvändning för att kunna fatta välgrundade kliniska beslut. Det är avgörande eftersom informationen har en direkt inverkan på vårdens kvalitet. Kunskapen som finns är både omfattande och spridd, vilket kan göra det svårt för vården att snabbt få tillgång till ändamålsenlig, tillförlitlig och uppdaterad information, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.
Databas med all officiell vägledning
Verktyget kommer ha en databas med alla vägledningar från Läkemedelsverket och kan också utökas till att täcka all svensk officiell vägledning för kliniskt beslutsfattande. Biblioteket kopplas sedan ihop med AI-verktygets språkmodeller. På så vis kan läkare förlita sig på opartisk och vetenskaplig information för att vägleda i ett beslut, minimera risken för partiska rekommendationer och säkerställa integriteten och trovärdigheten för klinisk rådgivning.
– Kärnan i AI-systemet kommer att ligga i dess förmåga att bearbeta stora volymer text genom en öppen källkod. Modellen kommer att tränas på specifika datamängder som är relevanta för svenska kliniska riktlinjer och på så sätt förbättra dess förmåga att hjälpa till i medicinskt beslutsfattande för en svensk vårdmiljö, fortsätter Veronica Arthurson.
Läkemedelsverket har tidigare utvecklat AI-verktyg
– Projektet kommer att få hjälp från EU-kommissionen. Med hjälp av stödet från EU hoppas vi kunna erbjuda svensk sjukvård det nya verktyget inom tre år, avslutar Veronica Arthurson.
Läkemedelsverket har tidigare utvecklat ett AI-verktyg för att hantera komplexa informationsmängder vid ansökningar om nya läkemedel. Sedan november 2023 har det verktyget varit tillgänglig och erbjuds som en gratis molntjänst till alla nationella behöriga myndigheter (NCA) i det europeiska läkemedelsnätverket.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vårdkontakt viktig vid humörsvängningar av finasterid eller dutasterid12.5.2025 09:39:09 CEST | Pressmeddelande
Efter en EU-gemensam granskning bekräftar europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC att självmordstankar kan vara en biverkning för finasterid-tabletter och rekommenderar riskminimerande åtgärder. Även om samband mellan självmordstankar och dutasterid inte har fastslagits införs varningar som en försiktighetsåtgärd. PRAC konstaterar också att nyttan med dessa läkemedel fortsatt överväger riskerna för nuvarande godkända användningsområden.
Fortsatt vädjan om att förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation12.5.2025 09:19:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket vädjar fortsatt att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation. Detta med anledning av den globala osäkerheten i tillgången till GLP-1-receptoragonister och för att säkerställa att patienter med störst behov av dessa läkemedel får tillgång till dem.
EMA inleder granskning av chikungunya-vaccinet Ixchiq8.5.2025 08:40:36 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) har påbörjat en granskning av vaccinet Ixchiq efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar hos äldre personer. Vaccinet ska inte användas till personer 65 år och äldre medan granskningen pågår.
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum