Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt
Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Svenskarna lever allt längre och blir allt friskare. Många äldre vill flytta till ett boende som passar för en aktiv pensionärstillvaro, med mindre arbetsbörda för hus och trädgård, mindre boyta och utan trösklar och trappor. Men bristen på attraktiva boenden i kombination med ekonomiska inlåsningseffekter gör det svårt att flytta, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Sju av tio pensionärer, 71 procent, äger sitt boende och de flesta av dem bor i villa. En majoritet av dem, 58 procent, kan tänka sig att flytta – men i praktiken är pensionärer den grupp som flyttar i lägst utsträckning. Det är först i åttiofemårsåldern som äldre flyttar i större omfattning, då ofta på grund av det blivit praktiskt omöjligt att bo kvar i den nuvarande bostaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Att äldre har möjlighet att byta bostad är avgörande för hela bostadsmarknaden. När ett pensionärspar flyttar från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.
Bara 1,5 procent av Sveriges befolkning mellan 65–79 år bor i en specialbostad för äldre. Samtidigt har åtta av tio kommuner, 81 procent, brist på senioranpassade bostäder i någon form. I 40 procent av kommunerna finns inte en enda trygghetsbostad och 28 procent saknar helt senioranpassade boenden.
– Det behöver byggas fler seniorbostäder, både för de aktiva pensionärer som vill lämna villan för ett mindre boende och för de äldre som har ökat behov av stöd i vardagen. Genom att stimulera bostadsbyggande för äldre och sänka flyttskatten kan regeringen skapa en sundare bostadsmarknad som gynnar såväl äldre som barnfamiljer, säger Marcus Svanberg.
Rapporten slår också fast att Malå kommun i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i, medan Malmö, tillsammans med kommuner runt Stockholm och Malmö, hamnar i botten. Det kommer krävas politiskt ledarskap för att lösa situationen, men rapporten visar att endast två av tio svenskar, 19 procent, ger godkänt till regeringens bostadspolitik för äldre.
Korta fakta från rapporten
- Sju av tio äldre, 71 procent, äger sitt boende.
- 1,5 procent av personer mellan 65–79 år bor i en specialbostad för äldre.
- Åtta av tio kommuner, 81 procent, saknar helt eller har brist på trygghets- eller seniorbostäder.
- Fyra av tio kommuner, 40 procent, saknar helt trygghetsboende.
- 58 procent av personer som fyllt 65 uppger att de kan tänka sig att flytta.
- Bland seniorer som söker nytt boende är balkong eller uteplats högst på önskelistan, följt av hiss och goda parkeringsmöjligheter.
- Bland äldre som vill byta bostad uppger åtta av tio att de vill slippa ta hand om hus och trädgård, sju av tio uppger att de har för stor boyta och varannan äldre vill slippa trappor och trösklar.
- Bara två av tio svenskar, 19 procent, ger godkänt till regeringens bostadspolitik för äldre.
- Endast en av hundra svenskar, 1 procent, tycker att regeringen har en mycket bra bostadspolitik för äldre.
- Malå kommun i Västerbotten rankas högst upp på listan över kommuner där det är bäst för äldre att bo.
- Malmö stad är den kommun där äldre har sämst förutsättningar att bo i rankingen av Sveriges kommuner.
En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk
Statistiken är en del av rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som handlar om äldres boendesituation och hur bristen på bostäder för äldre påverkar svenskarnas möjlighet att byta bostad efter behov. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.
För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se
Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se
Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder
Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige
Om statistiken
Statistiken över antal personer över 65 år och boendeform bland äldre kommer från SCB samt Socialstyrelsen och baseras på siffror för 2023.
Undersökningen om regeringens bostadspolitik för äldre genomfördes genom en Sifobuss av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling mellan den 9–19 februari 2024 och hade 1 000 svarande ur ett riksrepresentativt urval.
Statistiken över tillgången på senior- och trygghetsbostäder i kommunerna kommer från Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2023. Totalt svarade mellan 260 och 272 kommuner på de olika frågorna om senior- och trygghetsbostäder i enkäten.
Statistiken över flyttmönster och flyttbenägenhet kommer från Mäklarsamfundets rapport ”Samhällsekonomiska effekter av frigjort villakapital” från 2023.
Rankningen över kommuner där det är bäst för äldre att bo baseras på statistik från SCB, Boverket, Socialstyrelsen och Pensionsmyndigheten.
Nyckelord
Kontakter
Marcus SvanbergVD
Tel:070-238 21 50marcus.svanberg@lansfast.sePer SangrudPR- och hållbarhetschef
Tel:073-441 04 07per.sangrud@lansfast.seOm Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.
Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Rivstart för bostadsmarknaden i januari14.1.2025 08:01:00 CET | Pressmeddelande
I december sjönk bostadsrättspriserna i Sverige med 1,1 procent medan villapriserna sjönk med 0,8 procent. Samtidigt fortsätter bostadsförsäljningarna att öka – upp 22 procent för bostadsrätter och 18 procent för villor. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Under 2025 väntas nu en allt hetare bostadsmarknad med jämnare dragkamp mellan köpare och säljare.
Mäklarenkäten Bopanelen visar: Trump kommer inte påverka bostadsmarknaden13.1.2025 09:33:02 CET | Pressmeddelande
Färre än en av tio fastighetsmäklare, 8 procent, tror att Donald Trump kommer att få en negativ påverkan på bostadspriserna i Sverige. Något fler, 13 procent, tror att maktskiftet i USA kommer ha en positiv påverkan på bostadspriserna. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings senaste mäklarenkät Bopanelen.
Mäklarenkäten Bopanelen visar: Köparna förlorar sitt övertag på bostadsmarknaden 20252.1.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Under 2025 kommer varken köpare eller säljare ha något betydande övertag, efter en lång tid med fördel för köparna. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings senaste mäklarenkät Bopanelen. Nio av tio mäklare räknar med att antalet bostadsaffärer kommer att öka under året, men det blir inget prisrally.
Ny analys av villamarknaden i Sveriges kommuner under 20-talet visar: Storstadsborna förlorare – norrlänningar vinnare27.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
De senaste fem åren har villapriserna i Sverige stigit kraftigt, upp hela 21 procent. Störst har uppgången varit i Bergs kommun i Jämtland, upp hela 74 procent, följt av flera mindre norrlandskommuner. Samtliga av landets tio största städer har haft lägre uppgång än snittet under perioden. Det visar en ny analys som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort av data från Svensk Mäklarstatistik.
Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bra läge för köparna innan priserna väntas vända upp6.12.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande
I november steg bostadsrättspriserna i Sverige med 0,3 procent medan villapriserna sjönk med 1,2 procent. Bostadsförsäljningarna fortsätter att öka jämfört med förra året – upp 21 procent för bostadsrätter och 17 procent för villor. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nästa år spås ett rejält lyft på bostadsmarknaden med stigande priser och ökat antal bostadsförsäljningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum