Läkemedelsverket

Kortare behandlingstid för många med tonsillit

Dela

Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit, i folkmun kallad halsfluss, ger nya direktiv när det gäller antibiotikabehandling. Nytt är att i övrigt friska vuxna och barn över 6 år kan behandlas med penicillin V i endast fem dagar.

Tre barn i ett klassrum arbetar tillsammans med skolarbete.
Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit ger nya direktiv när det gäller antibiotikabehandling.

– Det är mycket vanligt att man söker hjälp i primärvården vid halsfluss. Vår behandlingsrekommendation ger hälso- och sjukvården stöd i bedömning och behandling av dessa patienter. De flesta tillfrisknar inom en vecka utan behandling, oavsett orsak till infektionen – men det är viktigt att tidigt uppmärksamma tecken på allvarlig infektion, säger Maria Furberg, infektionsläkare och utredare vid Läkemedelsverket.

Tecken på allvarlig infektion kan vara förvirring, allmänpåverkan, sväljnings- eller andningssvårigheter, svår halssmärta med oförmåga att svälja saliv, eller diarréer och kräkningar som kan vara tecken på toxinproduktion. Då ska patienten direkt remitteras till sjukhus.

Ett fåtal har nytta av antibiotikabehandling

Om inget av ovanstående förekommer så finns det metoder för att avgöra vilka patienter som har störst nytta av antibiotikabehandling. Såsom tidigare rekommenderas snabbtest för grupp-A-streptokocker (GAS) vid förekomst av minst tre centorkriterier (feber över 38.5, svullna eller ömmande lymfkörtlar i käkvinklarna, frånvaro av hosta samt beläggningar på tonsillerna). Om testet är positivt rekommenderas antibiotikabehandling.

– Om vården anser det nödvändigt att behandla så är vår rekommendation att erbjuda patienten fem eller tio dagars behandling, säger Maria Furberg, infektionsläkare och utredare vid Läkemedelsverket.

I klartext innebär den nya behandlingsrekommendationen att antibiotikabehandling av faryngotonsillit orsakad av grupp-A-streptokocker kan göras på två sätt:

  • I övrigt friska vuxna och barn över 6 år kan behandlas med penicillin V i fem dagar med fyra doser dagligen.
  • Alternativet är den gängse behandlingen på tio dagar med tre doser dagligen.

Särskild uppmärksamhet på infektioner i omgivningen

Rekommendationen gäller för det normalläge som har rått sedan tjugo år. Just nu är dock situationen lite speciell med ovanligt hög förekomst av allvarliga infektioner orsakade av GAS, vilket gjort att Folkhälsomyndigheten i juni 2024 gick ut med kompletterande rekommendationer. Där betonas särskilt tidig identifiering då det är extra viktigt just nu när det förekommer ovanligt många fall.

– I många fall av allvarlig GAS-infektion har det funnits personer i den sjukes omgivning som haft infektioner med samma bakterier nyligen. Därför är det viktigt just nu att vården frågar efter sådana infektioner, som scharlakansfeber, svinkoppor, rosfeber och halsfluss. I de fallen rekommenderar Folkhälsomyndigheten en mer liberal hållning till att ta snabbtest för GAS även om personen inte uppfyller tre centorkriterier, och behandla om testet påvisar GAS, säger Maria Furberg.

För hälso- och sjukvården anordnar Läkemedelsverket webbinarier, den 18 september klockan 
12.00-12.45 och den 30 september klockan 12.00-12.45. 

Kontakter

Bilder

Tre barn i ett klassrum arbetar tillsammans med skolarbete.
Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit ger nya direktiv när det gäller antibiotikabehandling.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Mysimba i kombination med opioidläkemedel kan leda till allvarliga biverkningar29.7.2024 13:09:49 CEST | Pressmeddelande

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att viktläkemedlet Mysimba inte används av personer som behandlas med opioidläkemedel. Efter en rutingranskning av säkerheten för Mysimba stärker EMA nu råden för användandet av läkemedlet tillsammans med läkemedel som innehåller opioider. Detta görs för att minimera riskerna för interaktioner mellan Mysimba och läkemedel som innehåller opioider.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye