Bilder - Överlämning av 110 000 namn till Peter Kullgren för kornas rätt att beta
Miljö-, konsument- och djurrättsorganisationerna som står bakom uppropet Jag Vill Beta överlämnade idag 110 927 namnunderskrifter till landsbygdsminister Peter Kullgren för kornas rätt att beta. Namnen överlämnades i form av en 30 meter lång banderoll föreställande en svensk sommaräng med betande kor.
Bilder från överlämningen och den manifestation som hölls vid riksdagen under dagen finns här. Alla bilder är fria att använda för nyhetsmedia. ©Jana Ericsson/Greenpeace
Organisationerna som deltog idag vid överlämningen var: Djurskyddet Sverige, Svenska djurskyddsföreningen, Greenpeace, Djurens Rätt, Vi Konsumenter, och World Animal Protection Sverige.
– Att ta bort beteskravet för alla mjölkkor skulle innebära en stor försämring av djurvälfärden och kan inte anses innebära ett bibehållet ”starkt djurskydd”. Tvärtom går förslaget helt emot den svenska djurskyddslagen som kräver att djurs välfärd ska främjas samt att de kan utföra sina naturliga beteenden. Vad är ett mer naturligt beteende för en ko än att beta?, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.
Politiskt är det framförallt Kristdemokraterna som har drivit frågan om en avskaffad betesrätt tillsammans med LRF. Liberalerna har däremot tydligt deklarerat att de vill behålla den.
– Det är svårt att se varför resten av Tidölaget låter KD hållas i denna fråga. Att ta bort betesrätten vore en djupt impopulär åtgärd som riskerar att sänka förtroendet för regeringen som helhet. Ingen gillar politiker som gör livet sämre för djuren inom jordbruket. Vill man stärka svenska mjölkbönders konkurrenskraft får man göra på andra sätt, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.
– Ett avskaffande av betesrätten skulle vara ett allvarligt steg bakåt för Sveriges djurskydd. Den stora mängden underskrifter visar att svenska folket inte accepterar att djurens välfärd offras för konkurrenskraftens skull. Vi hoppas verkligen att regeringen nu lyssnar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
– Stäng inte in våra kor! Det är ovärdigt vårt samhälle att göra det på bekostnad av kornas livsglädje och hälsa. Dessutom tar bort det mervärde lantbrukaren idag får ut av att sälja just svensk mjölk, säger Linda Devine, Leg veterinär, Sakkunnig, Svenska Djurskyddsföreningen.
Landsbygdsminister Peter Kullgren valde, trots månader av försök från organisationerna, att inte ta emot underskrifterna eller möta deras representanter personligen. Mötet hölls istället med Peter Kullgrens statssekreterare Dan Ericsson.
– Jag hoppas att vi lyckades övertala statssekreteraren att utredarens förslag är fel väg att gå. Det är inte bra för korna och i förlängningen inte bra för bönderna heller. Jag är också glad att allt fler bönder tycks inse det, säger Roger Pettersson, Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige
Organisationerna kommer att fortsätta arbeta med frågan och namninsamlingen på jagvillbeta.nu fortsätter att hålla öppet även efter överlämnandet av dessa namn.
Kontaktpersoner:
Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare, Djurskyddet Sverige, 0707-558805
Ludvig Tillman, Kommunikationsansvarig, Greenpeace, 0702716437
Nanna Thydén, Presskommunikatör, Djurens Rätt, 070-649 20 41
Linda Devine, Leg veterinär, Sakkunnig, Svenska Djurskyddsföreningen, 08-783 03 68
Roger Pettersson, Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige, 08-617 79 71
Nyckelord
Länkar
Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.
Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år21.10.2024 07:33:44 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.
Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.
Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.
Ny rapport avslöjar stora metanutsläpp från kött- och mejeriföretag, protest på Arla-mejeri9.10.2024 10:02:36 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Greenpeace visar att de globala kött- och mejeriföretagens metanutsläpp är jämförbara med utsläppen från världens största oljebolag. Arla, som är världens fjärde största mjölkproducent, saknar trots det planer på att minska sina metanutsläpp i absoluta termer. Samtidigt som rapporten lanseras protesterade idag Greenpeace-aktivister på Arlas mejeri i Stockholm, som är Sveriges största. Detta för att uppmärksamma bolagets metanutsläpp och ansvar inför klimatkrisen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum