Så mycket får kommunerna i ersättning för skräpet
Skräpet kostar Sveriges kommuner hundratals miljoner kronor varje år. Sedan 2021 ska producenter av engångsplast stå för sin del av skräpnotan enligt EU:s engångsplastdirektiv och principen ”förorenaren betalar”. Nu, två år efter att kommunerna rapporterade in sina nedskräpningskostnader för första gången, är det dags för en första utbetalning. Nu står det klart vad alla kommuner i Sverige får för ersättning för skräpet. Se hela listan här.
Den 1 januari 2023 trädde förordningen om nedskräpningsavgifter i kraft. Det betyder att kommuner nu kan få ersättning från producenterna av engångsplastprodukter årligen, för att täcka kostnader för uppstädning och tillhörande kostnader. Producenterna av vanliga engångsplastföremål som fimpar får betala mer, och det skräp som är mindre vanligt kommer generera en mindre kostnad för producenten. Producenter ska bland annat bekosta städningen av plastförpackningar för godis, glass eller snacks, matlådor och muggar i engångsplast samt fimpar.
Den slutliga ersättningen för att hantera skräpet beräknas av Naturvårdsverket och baseras på olika steg:
- Beräkningen utgår från den kostnad för nedskräpning som kommunen själv rapporterat in. Naturvårdsverket kvalitetsgranskar och justerar vid behov.
- En förväntad kostnad tas sedan fram utifrån en bedömningsmodell som bygger på olika bakgrundsfaktorer, exempelvis folkmängd, befolkningstäthet, turismen och andra faktorer som kan påverka kommunens kostnader för nedskräpning.
- Därefter jämförs respektive kommuns inrapporterade kostnad mot den förväntade kostnaden och justeras utifrån Naturvårdsverkets bedömning.
- Sista steget är att räkna ut den andel av kommunernas kostnader som ska ersättas av engångsplastproducenterna. Detta räknas ut med hjälp av den nationella skräpmätning Håll Sverige Rent gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket år 2023, och som kommer genomföras vartannat år framöver.
SÅ MYCKET FÅR VARJE KOMMUN I ERSÄTTNING FÖR SKRÄPET – KLICKA HÄR
Kostnaden kraftigt underskattad
227 av Sveriges 290 kommuner rapporterade tillsammans in över 400 miljoner kronor i kostnader för nedskräpningen under 2022. Nu när den första utbetalningen ska ske har Naturvårdsverket gjort en annan bedömning än kommunerna, och meddelar att den förväntande kostnaden endast är drygt 300 miljoner.
– Vi anser att kostnaden för skräpet redan är kraftigt underskattad. Naturvårdsverkets beräkningar speglar inte verkligheten för kommunerna och det resulterar i att producenterna inte belastas med den rättmätiga kostnaden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Bedömningen resulterar också i att flera kommuner blir utan ersättning för skräpet.
– Alla Sveriges invånare har rätt att bo i en ren kommun och ersättningen för att hantera nedskräpningen ska vara rättvis och baseras på verkliga kostnader, menar Johanna Ragnartz.
Läs mer om Naturvårdsverkets uträkning på naturvårdsverket.se
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum