Allt fler förhandlar bort övertid – men jobbar för mycket och kompenseras för lite
En ny rapport visar att det blir allt vanligare bland akademiker och tjänstemän att förhandla bort sin övertid. Nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer beräknas ha gjort detta. Men en ingenjör som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Och en majoritet känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen med arbetsgivaren.
Många akademiker och tjänstemän har förhandlat bort sin övertidsersättning. En ny rapport, ”Tid är pengar – rekommendationer till övertidsavlösta ingenjörer”, uppskattar att det finns nästan 150 000 övertidsavlösta ingenjörer på svensk arbetsmarknad. Utifrån Akavias lönestatistik finns det uppskattningsvis lika många jurister och ekonomer med bortförhandlad övertidsersättning.
– Rapporten visar att cirka 70 procent av civilingenjörerna i privat sektor är övertidsavlösta, jämfört med 55 procent för tio år sedan. Under de senaste 30 åren har en fördubbling skett. Vi beräknar att nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer på svensk arbetsmarknad är övertidsavlösta, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
I Sveriges Ingenjörers löneenkäter de senaste tio åren har en majoritet av ingenjörerna uppgett att de jobbat övertid under året. 2023 arbetade Sveriges Ingenjörers medlemmar totalt 8,8 miljoner övertidstimmar, vilket motsvarar 4 600 heltidstjänster.
– Det rör sig om många övertidstimmar för en viktig yrkesgrupp som bär upp industrin, och som genomdriver teknikutvecklingen och klimatomställningen. Frågan om hur ingenjörerna ersätts för sitt övertidsarbete blir därför viktig inte bara för ingenjörerna utan för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Camilla Frankelius.
Att vara övertidsavlöst innebär att den anställde och arbetsgivaren kommit överens om att inte kompensera särskilt för övertidsarbete och att eventuellt övertidsarbete i stället ska ersättas med fler semesterdagar och/eller en högre lön.
Rapportens räkneexempel visar att övertidsavlösta ingenjörer som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Särskilt i de fall då övertidsavlösen inte inkluderar ett lönepåslag.
Tre av fyra ingenjörer är ändå nöjda med att vara övertidsavlösta, visar rapporten. De uppskattar förtroendearbetstiden och att slippa följa och rapportera en strikt, fastställd arbetstid. Men en tydlig majoritet av ingenjörerna känner inte till sina rättigheter som övertidsavlösta. Dessutom vittnar allt fler medlemmar om en högre arbetsbelastning och att fler uppgifter ska rymmas inom samma tid.
– Det är anmärkningsvärt att den stora majoriteten inte känner till vad överenskommelsen innebär, och vilka rättigheter man har som arbetstagare. Över 160 000 ingenjörer känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen om övertidsavlösen, säger Camilla Frankelius.
Rekommendationer till den som är övertidsavlöst
- Övertidsavlösen är inte en ursäkt för obetald övertid. Arbetsgivaren ska inte konsekvent låta arbetstagaren jobba mer än 40 timmar i veckan utan kompensation.
- Överenskommelsen förnyas varje år, om du och din chef inte har kommit överens om annat. Har väsentliga förändringar skett ska du ta upp det med arbetsgivaren.
- Skaffa dig en bild av arbetstiden. Även om arbetsgivaren inte har ett tidrapporteringssystem så kan du göra en egen uppskattning.
- Kräv en skälig kompensation. Om du regelbundet arbetar över 40 timmar i veckan så är det rimligt att kräva en högre kompensation för övertidsavlösen.
- Du har rätt att säga upp överenskommelsen. Om du känner dig missnöjd med kompensationen så har du rätten att säga upp överenskommelsen.
- Vänd dig till din fackklubb. Om du funderar på att se över din överenskommelse med arbetsgivaren, prata först med din lokala fackklubb.
Genomsnittlig faktisk veckoarbetstid för ingenjörer
PROCENT |
|
-30 timmar i veckan |
1% |
31–35 timmar i veckan |
1% |
36–40 timmar i veckan |
42% |
41–45 timmar i veckan |
46% |
46–50 timmar i veckan |
8% |
51–60 timmar i veckan |
2% |
Över 60 timmar i veckan |
0% |
Total |
100% |
Antal |
3 890 |
Källa: Ingenjörsbarometern (2022)
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Sjunkande arbetslöshet signalerar stabilisering på arbetsmarknaden27.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.
TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande
En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.
Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling13.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum